La Domus d’Olivet i el santuari de Bellulla seran Béns Culturals d’Interès Local

Divendres, 28 de maig de 2021 a les 13:30

El ple de Canovelles ha aprovat inicialment declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el jaciment arqueològic de la Domus d’Olivet i el conjunt del santuari de Bellulla. Durant la sessió plenària, i en l’àmbit social, també s’han aprovat les bases reguladores per a la concessió de subvencions per facilitar la mobilitat per raó d’estudis post-obligatoris.

Durant el ple corresponent al mes de maig, s’ha aprovat inicialment, per unanimitat, declarar el jaciment arqueològic de la Domus d’Olivet i el conjunt del santuari de Bellulla com a Béns Culturals d’Interés Local (BCIL), dos espais que actualment son de propietat privada i que tenen un gran interès arquitectònic, arqueològic i històric.

La Domus d’Olivet i el santuari de Bellulla

La Domus d’Olivet va ser localitzada l’any 1993 gràcies a l’arxiu de la família Puig, de Lliçà d’Amunt, on s’inclou el fons del mas Marquès de Canovelles. La construcció, que molt probablement data de finals del segle X o principis del segle XI, estava destinada a la defensa i domini del territori, i situada en un creuament de camins. Més endavant, es va convertir en una casa fortificada pertanyent a la família Riudeperes, uns senyors feudals que tenien la segona residència a Canovelles. I els últims indicis d’ocupació daten de mitjans del segle XV, quan un incendi la va destruir.

Per la seva part, el santuari de Bellulla és un edifici religiós d’origen medieval i relacionat amb la troballa d’una imatge de la Mare de Déu de Bellulla. La llegenda més popular situa aquest esdeveniment al segle XIII i té com a protagonista una pastora canovellina que la va localitzar al turó on s'aixecaria el santuari. La casa adossada és una casa senyorial modernista, posterior a 1910, amb elements arquitectònics de gran interès. A més, el conjunt també és important des d’un punt de vista històric per haver estat hospital de refugiats provinents d’Euskadi durant la Guerra Civil.

Els espais de Canovelles considerats BCIL

L’any 2008 el consistori va declarar com a BCIL la masia de Can Colomer i, el 2012, l’església de Sant Fèlix. Enguany, s’ha declarat com a BCIL el Jaciment de Ca l’estrada i s’han iniciat els tràmits per fer el mateix amb la Domus d’Olivet i el santuari de Bellulla. Per tant, i abans no acabi aquest 2021, Canovelles comptarà amb un total de cinc espais considerats Bé Cultural d’Interès Local.

Cal destacar que la consideració de BCIL és el segon grau de protecció d’un bé immoble a Catalunya (el primer grau és declarat per la Generalitat de Catalunya) i garanteix la protecció de les restes arqueològiques i permet a accedir a subvencions, ajuts o altres recursos d’administracions supramunicipals per a preservar i difondre aquest patrimoni històric.

Altres punts del ple: Subvencions per a la mobilitat i prestacions d’urgència

La sessió plenària també ha servit per aprovar, per unanimitat, les bases reguladores per a la concessió de subvencions per facilitar la mobilitat per raó d’estudis post-obligatoris. L’objectiu d’aquests ajuts és fomentar la igualtat d’oportunitats i l’educació continuada dels joves fins als 25 anys que estudien fora del municipi. Cal destacar que aquests ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 20.000 euros, triplicant la quantitat establerta en l’anterior edició.

D’altra banda, també s’han aprovat inicialment el reglament de prestacions econòmiques d’urgència social, un document que pretén garantir el mínim de suficiència en matèria de recursos i d’igualtat d’oportunitats. El reglament augmenta el ventall de prestacions, sobretot les adreçades a la infància i joventut en risc, i l’eficiència dels requisits de les persones beneficiades, ja que té en compte la unitat de convivència de la persona sol·licitant

Darrera actualització: 28.05.2021 | 13:42