Precaucions amb el mosquit tigre

Dilluns, 8 d'abril de 2019 a les 10:00

El mosquit tigre té la capacitat d'actuar com a vector d'algunes malalties, com les produïdes pels virus del Chikungunya, Dengue i Zika.

És originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. Quan és adult fa entre 2 mm i 10 mm i a diferència dels mosquits més comuns que fan vida nocturna, el mosquit tigre és actiu de dia i les picades són molt més nombroses i doloroses que no les dels mosquits autòctons.

Pon els ous i es desenvolupa en espais petits amb aigua estancada, en àrees properes a la presència humana i se'n poden trobar actius des de començament de maig fins a final d'octubre. La seva presència es relaciona molt amb els canvis de temperatura. Quan aquesta puja, i amb les pluges de primavera, les primeres larves surten de l'ou i viuen a la superfície de l'aigua. El final de l'estiu i la tardor són els períodes més favorables per al desenvolupament del mosquit adult.

La prevenció és el millor mètode per al seu control. El més important i efectiu és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d'aigua on pot crèixer. Si l'aigua on estan dipositades les larves s'evapora o s'elimina, aquestes moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit. Per això, és important no mantenir envasos que facin de receptacle d'aigua estancada durant més de deu dies. Als domicilis, la millor solució és retirar els recipients que contenen aigua, o neutralizar-los forandant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant-ne l'aigua setmanalment.

Alguns dels consells per prevenir-ne la proliferació són els següents:

  • Buidar dues vegades la setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: en plats sota els testos, regadores, piscines de plàstic, plats d'animals domèstics.
  • Buidar dues vegades la setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i els tolls.
  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.
  • Eliminar l'aigua dels recipients on trobem larves dels mosquit: joguines, cendrers, gerros, galledes, etc.

Font: Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i canalsalut de la Generalitat de Catalunya

Darrera actualització: 08.04.2019 | 14:54