En marxa el Pla Local de Salut 2022-2026

Divendres, 17 de juny de 2022 a les 10:15

Canovelles ja disposa d’un full de ruta que permetrà dirigir i guiar les actuacions per a la promoció i la protecció de la salut fins al 2026. El treball, que ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, va ser aprovat pel ple de l’Ajuntament al mes de març i s’ha presentat aquest dijous a Can Palots.  

El Pla de Salut aborda cinc grans objectius estratègics: promoure estils de vida saludables entre la població; fer de la ciutat un entorn saludable per viure; reforçar l’acció comunitària, associativa i participativa en salut; reduir les desigualtats socials en salut, posant especial atenció en els col·lectius més vulnerables; i contribuir a la recuperació de la pandèmia de Covid-19. 

El document s’ha elaborat amb la participació d’agents tècnics, polítics i socials de Canovelles. Concretament, s’han realitzat consultes a un total de 21 persones entre les quals s’inclou personal tècnic de diferents àrees de l’Ajuntament (esports, educació, promoció econòmica, mediació, infància i joventut, serveis a les persones), i representants d’entitats socials i de salut. A més, s’han realitzat un total de 267 enquestes a peu de carrer.

Després d’analitzar les dades, i avaluar el perfil de salut de Canovelles, el Pla Local defineix una estratègia d’actuació que gira entorn de sis eixos: l’estil de vida, la salut mental i les addicions, l’acció comunitària, la cobertura sanitària, la salubritat i el civisme, i l’entorn urbà i natural.

Pel que fa a l’entorn urbà i natural, es detecta una demanda en augment de rutes naturals i espais per fer pràctica esportiva. En l’àmbit de la salubritat i el civisme, es posa de relleu que hi ha punts d’insalubritat provocats per gats o coloms al carrer i que encara hi ha molt incivisme en la gestió de residus per part de la població. Pel que fa als estils de vida, cal millorar els hàbits alimentaris. I en l’àmbit de la cobertura sanitària, cal tenir en compte que una part de la població té dificultats d’accés i compressió a la informació de salut.

D’altra banda, cal destacar que la pandèmia ha aturat pràcticament tots els projectes comunitaris de salut i ha agreujat les patologies mentals i les addiccions. En aquest sentit, el pla confirma que es veu necessària una estratègia comunitària en salut mental i educació emocional.

Així, i per tal d’assolir els objectius establerts, el Pla Local de Salut planteja un total de 25 accions a dur a terme des d’ara i fins al 2026 on s’inclouen: completar el Pla d’Accessibilitat, formar als establiments en normativa alimentària, sensibilitzar sobre la tinença responsable i positiva d’animals, reforçar les activitats d’educació en salut a les escoles, promoure rutes verdes, impulsar el servei de prevenció d’addiccions i risc, o fomentar el servei de convivència i mediació, entre d’altres.

Darrera actualització: 17.06.2022 | 10:22