Canovelles continua en fase zero, amb algunes modificacions que afecten principalment al comerç

Dilluns, 18 de maig de 2020 a les 11:15

Canovelles continua en la Fase 0 de l’estat d’alarma i, per tant, segueixen vigents les restriccions de mobilitat i les franges horàries que regulen les sortides. No obstant això, el Govern de l’Estat ha aprovat algunes modificacions que s’apliquen a partir d’aquest dilluns 18 de maig i que afecten principalment al comerç, tot i que també als centres de culte, als serveis funeraris o als centres escolars.

A grans trets, les modificacions previstes per a la fase 0 avançada impliquen que es permet la reobertura dels establiments comercials i locals de fins a 400 m2 de superfície o superior, sempre que es limitin a fer ús d’un espai màxim de 400 m2, amb mesures de prevenció. No es requereix cita prèvia.

D’altra banda, es flexibilitzen diferents mesures socials, amb limitacions concretes: s’autoritzen les vetlles, els enterraments i els actes de culte; es permet l’obertura de centres educatius per condicionar-los i dur a terme de funcions administratives, i les biblioteques i els museus.

Cal tenir en compte que seguim en Fase 0 i per tant, segueixen vigent les limitacions de mobilitat entre municipis així com les franges horàries establertes per sortir a passejar i fer esport. No estan autoritzades l’obertura de terrasses ni tampoc les reunions de família o amics.

A continuació es detallen algunes de les modificacions de la Fase 0 avançada, mentre que als documents adjunts a aquesta notícia trobareu el recull de preguntes i respostes elaborat pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya.

Modificacions per als comerços

Poden obrir els locals comercials minoristes i els establiments d’activitats professionals de fins a 400 metres quadrats sense necessitat de cita prèvia. Els que tinguin una major superfície i vulguin atendre al públic, l’hauran d’adaptar fins a aquest límit.

L’aforament màxim dins dels establiments és d’un 30% respecte de l’ocupació màxima. Si no es pot mantenir la distància de seguretat de 2 m entre els clients, només podrà haver-n'hi un.

També poden obrir concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i centres de jardineria i vivers de plantes sense límit de superfície, però amb cita prèvia.

Modificacions per als espais de culte

Es permet l'assistència a llocs de culte sempre que no se superi un terç de l’aforament i que es compleixin les mesures generals d’higiene i distància d’1 metre. No es poden emprar els espais exteriors dels edificis ni la via pública, ni tampoc passadissos o espais laterals interiors dels edificis. Es recomana fer servir mascareta i desinfectar abans i després de cada acte i, durant aquests, desinfectar els objectes d’ús compartit freqüent. Caldrà posar a disposició dels assistents gels hidroalcohòlics o desinfectants d’activitat viricida autoritzats pel Ministeri de Sanitat. No es permet fer servir aigua beneïda ni les ablucions. Cal fer sevir catifes individuals en el cas d’anar descalços a terra, embossant degudament les sabates en un espai previst específicament per fer-ho. En les celebracions, limitades al temps imprescindible, s’ha d’evitar el contacte físic, la distribució de llibres o similars, tocar objectes de devoció o similars i l’actuació de corals.

Modificacions a les sales de vetlla, cerimònies o sepelis

S'autoritzen les sales de vetlla amb un límit màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure i 10 persones en espais tancats. La participació en la comitiva per a l'enterrament o comiat es restringeix a un màxim de 15 persones a més de l’oficiant. En tot cas, hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establertes, la distància mínima de seguretat de dos metres i la higiene de mans.

Modificacions pel que fa als centres escolars

Està permesa l’obertura de les escoles per a la desinfecció i condicionament dels centres i per dur a terme tasques administratives.

Modificacions pel que fa a la pràctica esportiva

Els esportistes professionals o federats poden entrenar en tota la regió sanitària. La pràctica esportiva d'oci només es pot fer dins del municipi.

Els CAR per a esportistes poden obrir. 

 

Font: Gencat.cat

 

Darrera actualització: 20.05.2020 | 12:33