PROVA DE SIRENES, 9 abril 2019

Divendres, 5 d'abril de 2019 a les 10:40

La primera prova de sirenes d'avís a la població per risc químic d'enguany es farà el dimarts 9 d'abril.

L'activació de les sirenes que hi ha a Catalunya es fa cada sis mesos amb l'objectiu, en primer lloc, de familiaritzar la població amb el so d'avís d'accident químic. Dies abans de cada prova es fa difusió de la data en què es durà a terme, l'hora en què s'activarà cada sirena i els consells d'autoprotecció en cas d'accident real.

Tot i que es tracta d'un simulacre, fora bo que, si sentiu les sirenes, féssiu un exercici de confinament: us servirà per estar més ben preparats a l'hora de protegir-vos en cas d'accident real. En segon lloc, la prova serveix per comprovar el bon funcionament de les sirenes, que també es detecta amb altres procediments.

En cas d'accident químic:

Les característiques d'algunes indústries properes a Canovelles fan que hi hagi un cert risc químic. Catalunya disposa d'un pla d'emergència, el Plaseqcat, que preveu què cal fer si es produeix algun tipus d'accident químic en els establiments industrials on hi ha substàncies químiques que poden ser perilloses i que s'utilitzen, per exemple, per fabricar medicaments, carburants, plàstics i teixits. Es tracta d'indústries molt segures, però inevitablement comporten un cert nivell de risc i, per tant, sempre hi ha una petita probabilitat d'accident que causi danys a les persones i al medi ambient.

La xarxa de sirenes és el sistema d'avís a la ciutadania que preveu el Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) de Protecció Civil de la Generalitat per a les poblacions que poden quedar afectades per un accident químic greu.

Hi ha diferents tipus d'accident químic que ens podrien arribar a afectar: fuites tòxiques, fuites de gas inflamable, vessament de material químic, explosions i incendis. Si en una instal·lació es produeix un accident químic greu que pot afectar la població, s'activaran les sirenes de risc químic de la zona afectada per l'accident. La sirena de risc químic són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Aquest so (inici d'alarma) s'activa només per alertar d'aquest tipus d'accidents.

També s'avisarà a la població a través de l'enviament massiu de missatges a mòbils (push) per a tothom subscrit a: http://www.gencat.cat/mobils/cas/appgencat.htm

A més, s'emetran comunicats a través dels mitjans de comunicació i es farà difusió a les xarxes socials, a través dels comptes de Twitter @emerciescat i @112, i al Facebook de Protecció Civil (facebook.com/emergenciescat).

Què cal fer?

Si sou al carrer, refugieu-vos dins l'edifici més proper. Atureu els aparells de climatització i tanqueu qualsevol entrada d'aire exterior. Si hi ha risc d'explosió aneu a la part oposada al lloc on s'espera el sinistre i allunyeu-vos de les finestres o parts febles de l'indret i protegiu-vos darrere qualsevol material que actui com a barrera.

Cerqueu informació als mitjans de comunicació: radio, televisió i twitter de Protecció Civil @emergenciescat. Us donaran la informació i els consells necessaris.

Quan tot el perill s'acabi, s'anunciarà el final de l'alerta amb un senyal continu de 30 segons de durada.

Darrera actualització: 05.04.2019 | 10:40