Es declara Bé Cultural d’Interès Local el jaciment arqueològic de Ca l’Estrada 2

Divendres, 29 de gener de 2021 a les 10:00

El ple de Canovelles ha aprovat iniciar el procediment per declarar el jaciment arqueològic de Ca l’Estrada 2 com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). D’aquesta manera es pretén protegir jurídicament un assentament neolític excepcional, d’uns 6.000 anys d’antiguitat i únic a tot Catalunya.

El ple de Canovelles ha aprovat, durant la primera sessió de l’any i per unanimitat, iniciar el procediment per catalogar de BECIL el jaciment arqueològic de Ca l’Estrada 2 on es van trobar restes neolítiques d’uns 6.000 anys d’antiguitat, úniques a Catalunya i de les poques que hi ha tant a Espanya com a Europa. En concret, l’assentament neolític, que destaca pel bon estat de conservació, compta amb el paviment de dues cabanes circulars construïdes en solera de pedra i un conjunt de focs o forns amb restes de fustes carbonitzades.

Les troballes van quedar al descobert el 2015, en el marc dels treballs de construcció de l’escola Els Quatre Vents, i actualment es troben protegides al soterrani del centre educatiu. La intenció és poder dur a terme un projecte museogràfic que permeti la difusió i la visita del jaciment de Ca l’Estrada a l’escola Els Quatre Vents.

En aquest sentit, i tenint en compte l’interès històric, patrimonial i arqueològic d’aquest jaciment, el consistori ha iniciat els tràmits per convertir aquest espai en BCIL.

Quin nivell de protecció implica el BCIL

El BCIL garanteix la protecció de les restes arqueològiques i permet a accedir a subvencions, ajuts o altres recursos d’administracions supramunicipals per a preservar i difondre aquest patrimoni històric. Així, aquesta protecció facilita l’estudi i la conservació de l’espai, a més de fomentar la seva explotació arqueològica, educativa, cultural i turística.

La categoria de BCIL és el segon grau de protecció d’un bé immoble a Catalunya. Mentre que la primera categoria, el grau de protecció més important, és el Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que és declarat per la Generalitat de Catalunya i que equival al BIC (Bien de Interés Cultural) de l’estat espanyol.

 

Darrera actualització: 21.05.2021 | 12:23