Canovelles reelabora l’escudella de la Domus d’Olivet

Dimecres, 9 de juny de 2021 a les 14:05

L’Ajuntament de Canovelles ha reelaborat la reproducció de l’escudella de la Domus d’Olivet per convertir-la en el regal institucional del consistori. Carles Vives i Roser Nadal han estat els encarregats de fer les peces mentre que l’empresa canovellina Smurffit Kappa ha elaborat de manera altruista la capsa que contindrà aquestes peces.

La nova reproducció de l’escudella de la Domus d’Olivet es converteix en el nou regal institucional de l’Ajuntament de Canovelles. El consistori ha encarregat la reelaboració d’aquest element identitari que té connotacions històriques i patrimonials, i que va ser creat amb motiu del Mil·lenari de Canovelles l’any 2008.

L’escudella de la Domus d’Olivet era una ceràmica vidrada i decorada que formava part de la vaixella que tenien els senyors de la domus, on hi havia plats grans, mitjans o petit, i escudelles, que s’utilitzaven per menjar sopes, brous, o altres líquids.

Durant l’excavació arqueològica de la domus, l’any 1998, es va trobar un fragment que tenia com a element decoratiu un escut nobiliari impersonal, situat al centre i de color manganès. I és precisament aquest fragment, que actualment es troba al Museu de Granollers, el que va servir elaborar la primera recreació, feta per Roberto Morte i Marciano López amb motí del Mil·lenari de Canovelles.            

Ara, la Roser Nadal i el Carles Vives s’han encarregat de reelaborar la peça. En aquesta ocasió, tot i que s’ha mantingut l’estètica de l’original, s’ha realitzat a alta temperatura i amb un fang que recorda molt el color del trobat al jaciment de la Domus d’Olivet. Pel que fa al procés d’elaboració s’han tornejat les peces i se’ls ha realitzat una primera cuita, anomenada cuita d’escaldat. Després, s’ha realitzat la decoració, reproduint manualment l’escut situat al centre de l’escudella, s’ha aplicat un esmat transparent i s’ha aplicat a les peces una segona cuita a alta temperatura. Així, cada peça és única.

D’altra banda, cal destacar la col·laboració de l’empresa Smurffit Kappa, que habitualment col·labora amb l’Ajuntament de Canovelles i que, en aquesta ocasió, s’ha encarregat d’elaborar de manera gratuïta les capses de cartó que contenen cadascuna de les peces.

Darrera actualització: 09.06.2021 | 14:04