Pels voltants de Can Marquès

Passejada pel límit nord-oest del terme de Canovelles que recorre els voltants del torrent de Can Marquès entre boscos, masos, prats i conreus. L'itinerari transita a estones enlairat amb bones vistes de Sant Llorenç del Munt i els cingles de Gallifa i Sant Miquel del Fai al nord.

Aquesta ruta té un joc associat. 

Temps aproximat: 1.32 h (sense comptar les parades)

Distància aproximada: 6 km

Punt d'inici: l'itinerari comença uns 500 m i escaig al nord de la carretera de Caldes (C-1415b), en un descampat que trobem al camí de Can Marquès, just davant d'una fàbrica. El camí de Can Marquès surt de la carretera de Caldes (C-1415b) a prop del km 9, on s'hi arriba des de la rotonda que formen la ronda Nord i la C-17.

Connexió amb altres rutes: a la cruïlla amb el camí de l'Ametlla (punt 5 de l'itinerari) podem seguir uns 600 m al nord i enllaçar amb el tram del GR-97 que va de Santa Eulàlia de Ronçana fins a Llerona. També podem enllaçar amb aquest tram del GR-97 des de la urbanització de Sant Cristòfol (punt 6) a través del PR C-32 o “Sender de Lliçà d'Amunt”. Finalment, a l'ermita de Santa Justa (punt 8) l'excursió enllaça amb una variant del PR C-34, el “Sender de Palaudàries” que recorre el terme de Lliçà d'Amunt.

00.00 h Punt d'inici (1). Seguim el camí asfaltat de Can Marquès en direcció nord fins a trobar el trencall que accedeix al mas de Can Marquès i que prenem a la dreta.

00.05 h Can Marquès (2). La masia de Can Marquès és la seu de La Kosturica, un projecte de producció ecològica d'hortalisses. Voregem la masia pel costat esquerre a tocar dels murs i tot seguit girem a la dreta. El camí baixa cap a uns prats i creua el torrent de Can Marquès. Passat el torrent girem cap a la dreta i entrem al bosc de Can Marquès on trobem pins, alzines i un sotabosc molt dens. Després d'uns metres el camí gira a l'esquerra i arribem a una cruïlla de camins.

00.14 h Bifurcació (3). Seguim el camí de l'esquerra que puja enmig del bosc fins a sortir a una pista més ampla que a la dreta porta a Can Jovençà (Can Canet, segons els rètols). Seguim la pista cap a l'esquerra i arribem a un trencall (el camí que baixa cap a l'esquerra serà el camí de tornada). A continuació, sense deixar la pista principal, sortim del bosc i ens acostem a Can Bernat Serra.

00.22 h Can Bernat Serra (4). Passem per davant de Can Bernat Serra, on hi ha una granja d'ovelles que deixem a la dreta. Som al camí de la Serra, la pista circula enlairada i ens ofereix vistes sobre els conreus i boscos d'aquest sector, el més elevat del terme de Canovelles. Seguim recte fins a una cruïlla.

00.30 h Camí de l'Ametlla (5). Aquest punt marca el retorn de l'excursió. Uns 600 m al nord de la cruïlla el camí de l'Ametlla enllaça amb el tram del GR-97 que va de Santa Eulàlia de Ronçana fins a Llerona. Desfem el camí cap a Can Bernat Serra i ens endinsem altre cop al bosc. Tot seguit baixem a la dreta pel trencall que havíem vist abans.

00.40 h Trencall. Seguim en descens i trobem un nou trencall a l'esquerra però abans de baixar-hi seguim recte fins a uns prats on habitualment pasturen ovelles. Tornem enrere i, ara sí, prenem la bifurcació a la dreta fins a uns prats. El camí gira cap a l'esquerra entre el bosc i uns prats fins al torrent de Can Marquès.

00.48 h Torrent de Can Marquès. Creuem el torrent i desfem el camí fins a Can Marquès. Sortim al camí asfaltat que havíem seguit a l'inici però ara el prenem cap a la dreta fins a una cruïlla de carrers.

00.57 h Urbanització de Sant Cristòfol (6). Aquesta urbanització, també coneguda com de Can Marquès, es troba al terme de Santa Eulàlia de Ronçana. Anem a l'esquerra i sortim de la urbanització per una pista que circula enlairada entre camps i ens ofereix unes bones vistes de Sant Llorenç del Munt, els cingles de Gallifa i Sant Miquel del Fai. Aquest tram coincideix amb el “Sender de Lliçà d'Amunt”, el PR C-32, marcat amb senyals blancs i grocs. Entrem al terme de Lliça de Munt i tot seguit la pista gira a la dreta fins a una cruïlla.

01.06 h Cruïlla (7). En aquest punt podem seguir el PR C-32 per la pista principal o bé prendre un corriol que s'endinsa al bosc de Ca n'Amell i circula paral·lel al PR. Ambdues opcions es troben al final del bosc en una cruïlla de camins situada a uns 80 m de la carretera de Caldes (C-1415b).

01.10 h Cruïlla. Des de la cruïlla girem a l'esquerra pel PR C-34.2, una variant del “Sender de Palaudàries”, direcció a un bosquet d'alzines on es troba l'ermita de Santa Justa.

01.15 h Santa Justa (8). Som en un indret ombrívol on podem descansar i contemplar l'ermita del segle XII dedicada a Santa Justa. Retornem a la cruïlla on deixem definitivament el PR per prendre un corriol que circula paral·lel a la carretera de Caldes i que travessa el bosc de Ca n'Amell fins al camí de Can Marquès.

01.25 h Ca n'Amell Xic (9). El camí surt a tocar de la carretera de Caldes, de nou al terme de Canovelles i just davant de Ca n'Amell Xic, on prenem el camí de Can Marquès en direcció al punt d'inici.

01.32 h Final de la passejada. Arribem al descampat a tocar del camí de Can Marquès i donem per finalitzada la passejada.

 

Darrera actualització: 18.05.2017 | 12:52