Nucli antic de Canovelles, Can Cuana i veïnat de Sanaüja

Itinerari que s’inicia a la ronda Nord, travessa el nucli antic de Canovelles, on destaca l'església de Sant Fèlix (s. XI-XII) envoltada de masos i casalots, i passa per la font de Can Duran. Després s’enfila fins al veïnat de Can Cuana, travessa part del sector rural del terme i creua el torrent de Fangues per encaminar-se cap al barri de Sanaüja i tornar al punt d’inici. A més de gaudir d'esplèndides panoràmiques sobre els cingles de Sant Miquel del Fai, el Montseny i la plana del Congost, podrem apreciar el paisatge rural del municipi de Canovelles.

Temps aproximat: 1.25 h (sense comptar les parades)

Distància aproximada: 4,6 km

Punt d'inici: la passejada comença davant de Ca la Rosalia, mas característic per la seva façana vermella, que es troba al nord de la rotonda que formen la ronda Nord i l'avinguda de Canovelles. Al punt d'inici s'hi arriba des de la C-17 o des del passeig de la Ribera per la ronda Nord, o des del centre urbà de Canovelles pels carrers Diagonal o Barcelona o per l'avinguda de Canovelles.

Connexió amb altres rutes: des de Can Pagès Vell (punt 6 de l'itinerari), podem seguir uns 600 m al nord fins a connectar amb el tram del GR-97 que va de Santa Eulàlia de Ronçana fins a Llerona.

Descripció de l'itinerari

0.00 h Ca la Rosalia (1). Iniciem la ruta davant de Ca la Rosalia, pugem pel carrer de Sant Fèlix, o de l'Església, i passem per davant de Can Valls, que deixem a l'esquerra. Seguim travessant el nucli antic del poble, passem a tocar de l'equipament municipal “El Campanar” i tot seguit girem a la dreta. Arribem a un mirador amb una àmplia panoràmica del sector oriental del terme. Allà mateix també podem acostar-nos a la part posterior de l'església de Sant Fèlix i admirar-ne l’absis de prop. Tornem al carrer de Sant Fèlix i girem a la dreta.

0.05 h Església de Sant Félix (2). Som davant de l'església de Sant Fèlix, edifici que data de finals del s. XI i inicis del s. XII, on destaca la decoració dels capitells de l'arc de la façana principal. Seguim carrer amunt i voregem els murs de Can Castells i girem a la dreta fins a l'era de Can Castells, avui convertida en mirador, i on podem veure la portalada de Can Castells. Tornem al carrer de Sant Fèlix i seguim a la dreta fins al carrer de Jacint Verdaguer. Baixem a l'esquerra fins a un revolt molt marcat cap a l'esquerra i que creua el torrent de Fangues.

00.09 h Font de Can Duran (3). L'entorn de la font de Can Duran és un espai ombrívol a la confluència amb el torrent de Fangues. Deixem la font a la dreta i seguim el carrer de pujada fins a veure a l'esquerra la masia de Can Duran, molt reformada i també coneguda com Torre de Can Duran. La masia dóna nom a la urbanització i a la zona esportiva que l'envolten. Voregem la zona esportiva de Can Duran per un camí a la dreta que circula entre les pistes esportives i el torrent de Fangues. Tot seguit, per un marge flanquejat d'oliveres, sortim al camí de Can Colomer que seguim a la dreta.

00.16 h Can Colomer (4). El camí segueix entre camps i passem a tocar del mas de Can Colomer que deixem a la dreta. A continuació travessem el torrent de Can Xirau i seguim fins a una cruïlla.

00.22 h Cruïlla. Seguim per la pista principal en direcció al veïnat de Can Cuana. A la dreta deixem el bosc de Can Colomer. El camí fa pujada entre camps i a mesura que guanyem altitud la panoràmica s'amplia cap al Montseny i Sant Miquel del Fai davant nostre i cap a Canovelles i Granollers, al darrere. Quan el camí planeja trobem a l'esquerra les primeres cases del veïnat de Can Cuana.

00.30 h Veïnat de Can Cuana (5). Caminem entre les cases del veïnat de Can Cuana, girem a l'esquerra i tot seguit, en una cruïlla, baixem cap a la dreta pel camí de Can Pagès Vell, finca que podem veure davant nostre encerclada per murs i xiprers. Travessem un rec i tot seguit arribem a tocar del mur de Can Pagès Vell.

00.42 h Can Pagès Vell (6). La masia de Can Pagès Vell, de principis del s. XVI, es troba al terme de l'Ametlla del Vallès. Voltem el mas arran del mur i girem a la dreta. Baixem per un passeig flanquejat per xiprers que passa per davant l'entrada principal de la finca. A escassos 100 m, abans d'arribar a la carretera BV-1439, prenem un camí a la dreta que envolta Can Pagès Vell per l'est. Seguim entre camps i passem a tocar d'una granja, que deixem a l'esquerra. Ja de nou al terme de Canovelles passem al costat d'una caseta al marge d'un camp i tot seguit sortim a un camí que seguim a l'esquerra fins al pont que creua el torrent de Fangues.

00.58 h Pont del torrent de Fangues (7). Creuem el pont sobre el torrent i seguim fins a la carretera BV-1439. Travessem la carretera i passem a tocar de Can Girbau (8), que deixem a la dreta, i seguim recte pel camí de Can Girbau. Tot seguit la pista gira cap a la dreta i prenem el camí de Llerona que circula entre camps i un disseminat de cases.

01.10 h Veïnat de Sanaüja (9). Passem a tocar de Cal Sidro i de diverses cases del veïnat de Sanaüja (9) fins a sortir altre cop a la carretera BV-1439 a tocar de Can Ros. El darrer tram de l’itinerari circula paral·lel a la carretera i voreja el nucli antic de Canovelles fins al punt d’inici.

01.25 h Ca la Rosalia (1). Punt final del recorregut.

Darrera actualització: 18.05.2017 | 12:25