Festa Major

Celebrada l'última setmana de juliol, la Festa Major de Canovelles aplega a un munt de gent de tota la comarca del Vallès Oriental. Dividit simbòlicament en dues colles, els Cans i les Ovelles, el municipi de Canovelles organitza un munt dactivitats obertes a tothom que vulgui gaudir duns dies de festa major inoblidables.

HISTÒRIA DELS CANS I LES OVELLES

La Festa Major de Canovelles va donar un tomb l’any 1999 quan es va reunir a les entitats del poble per tal que prenguessin protagonisme a la festa del poble. Es va crear un nou model de festa, seguint la línia de Granollers, amb dues colles. Però no volíem competició, volíem participació, gresca i generar bon ambient.  Per tant, no hi hauria una adscripció a cada una de les colles, sinó que es podria anar variant i sobretot, participar amb bona companyonia.

El nom de les colles va venir sol... El nom de Canovelles prové de cases novelles, cases noves. Però el gos representat a l’escut del nostre poble i els colors de la bandera, amb el groc i el blau, van donar peu al joc que encara juguem avui: Cans blaus i Ovelles grogues.

A partir d’aquí, es van elaborar elements identificatius: samarretes, gorres, i amb el pas dels anys, ulleres, arracades, etc. que animen i donen color al nostre poble durant els dies de festa major.

També va donar joc a la creació d’entitats i grups que col·laboren amb la festa major i que ara ja són part del teixit associatiu de Canovelles: Oves’kan, MarxaCans, i altres que no han continuat però que tenien la seva gràcia com l’Ovella Negra.

L’any 2000 es crea la història dels Cans i les Ovelles, amb uns capgrossos i una dansa específica. No cal dir que la història és inventada, però va donar peu a crear encara més diversió i joc a la festa.

Malgrat que ara podríem pensar que el nostre nom prové d’uns cans i unes ovelles que pasturaven per aquí, cal recordar l’origen del nom del poble, i jugar i jugar a la festa major, a la festa que ens trasllada durant uns dies a un món imaginari, on els gossos eren blaus, les ovelles grogues i vivien al voltant d’un poble neolític al costat de la riera de Can Fangues. 

 

 

Darrera actualització: 21.10.2021 | 13:24

Imatges