El municipi

Ubicació

El municipi de Canovelles està situat a la vall mitjana del riu Congost. Canovelles confronta al sud i sudest  amb Granollers, ciutat amb la qual forma gairebé un continu urbà per barris com la Barriada Nova. A l’oest i al sud-oest el terme limita respectivament amb Lliçà d’Amunt i amb Santa Eulàlia de Ronçana, mentre que al nord delimita amb l’Ametlla i les Franqueses del Vallès.

Entorn

El territori de Canovelles és bastant planer i només està accidentat per les elevacions de Bellulla a ponent, amb pendent de moderat a suau.

Estructura urbana

Des del punt de vista de l’estructura urbana, el municipi de Canovelles està format pel poble de Canovelles, cap del municipi i d’origen medieval, el veïnat de Bellulla, de la Serra, de Sanaüja i la Barriada Nova, anomenada també Can Xarlet o Canovelles de Baix.

Aquest darrer nucli de població, la Barriada Nova, aglutina aproximadament el 80% de la població del municipi i als anys seixanta va ser el barri d’acollida de la immigració de la resta d’Espanya i actualment de la immigració extracomunitària. L’estructura urbana del municipi es centra en un nucli urbà compacte de moderna formació, vàries urbanitzacions, zones rurals amb masies aïllades i zona industrial a Can Castells.

El creixement

Actualment a Canovelles hi resideixen gairebé 17.000 persones. Fins l’any 1950 el municipi tenia 631 habitants, però durant la dècada dels anys 60 i 70 la població va augmentar de forma considerable a causa del fort creixement del nombre d’immigrants registrat provinent d’altres zones de l’estat espanyol, passant dels 3.061 habitants de l’any 1960, als 8.149 de l’any 1970.

A partir dels anys 90, Canovelles va començar a rebre immigrants extracomunitaris, que han fet créixer el municipi en nombre d’habitants i fins i tot en territori urbanitzat, com en el cas de la zona de Can Palots, edificada darrerament

Darrera actualització: 04.10.2021 | 14:28
Darrera actualització: 04.10.2021 | 14:28