Canovelles aprova un pressupost de 17,7 milions per al 2024

Divendres, 20 d'octubre de 2023 a les 12:40

El ple de Canovelles ha aprovat, per a l’any 2024, un pressupost municipal de 17.717.010,85 euros. Els comptes, que suposen un increment de l’1,03% respecte als del 2023, pretenen combatre les desigualtats socials, donar resposta a l’emergència climàtica i fer de Canovelles un poble més agradable.

El Pressupost Municipal i les Ordenances fiscals han estat aprovades amb els vots de l’equip de govern i d’Esquerra Republicana i els vots en contra dels grups municipals VOX, En Comú Podem i Tercera Edad en Acción. Podeu veure la sessió plenària aquí.

El pressupost contempla uns ingressos de 17.717.010,85 euros, dos terços dels quals provenen dels impostos i taxes que es defineixen mitjançant les ordenances fiscals.

Aquestes han de servir per disposar dels recursos suficients per a la prestació dels serveis municipals, i alhora com a mecanisme de redistribució de la riquesa i de foment de comportaments i actituds envers un municipi millor.

És per això que, per tal de garantir la suficiència financera de l’Ajuntament per la prestació del serveis actuals, així com aquells addicionals que es preveuen en el pressupost, s’ha previst un augment d’un 20% la taxa per la prestació del servei de gestió de residus i d’un 6% en l’Impost sobre bens immobles.

Més recursos per fomentar la igualtat d’oportunitats

Pel que fa a les despeses, els comptes pretenen combatre les desigualtats, treballar pel feminisme i la igualtat d’oportunitat. Així, preveuen un augment d’un 40% en polítiques socials, el que equival a més de 250.000 euros; d’un 8% en polítiques d’igualtat, amb accions transversals que impliquen la participació ciutadana; i d’un 145% en polítiques d’educació, el que suposa unes 145.000 euros.

Despesa per lluitar contra l'emergència climàtica i fer de Canovelles un poble més amable

El pressupost també contempla actuacions per aconseguir nous recursos hídrics, la  creació de refugis climàtics i el foment de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els equipaments municipals.

D’altra banda, s’incrementen els recursos pel manteniment de carrers i del clavegueram municipal. I es preveu al pressupost l’elaboració d’un estudi sobre un futur centre de dia al municipi, així com la redacció d’un projecte per la construcció d’unes noves pistes d’atletisme.

Inversions per al proper 2024

Les principals actuacions d’inversió suposaran una millora en els espais i equipaments municipals, preveient-se actuacions per un import global de 322.000 euros. Entre elles, destaquen partides destinades a la redacció del POUM o a la millora, reforma i legalització dels pous municipals, amb 50.000 euros cadascuna; o la construcció de refugis climàtics, i l’elaboració del pla d’acció per l’energia sostenible i el clima, amb 40.000 euros cadascuna.

Les inversions previstes al pressupost del 2024 es complementaran amb les que ja van ser contemplades a pressupostos anteriors i que es preveu que finalitzin l’any vinent, com la millora de la climatització del Teatre Auditori de Can Palots, la remodelació de l’illa conformada pels carrers de Sant Eudald, Sant Jordi i Molí de la Sal, la millora de la il·luminació al carrer de Juan de la Cierva, o el projecte constructiu de l’itinerari de vianants a la ctra. C-1415b entre els carrers del Roser i Sant Gervasi.

El pressupost i les ordenances han estat aprovades amb els vots del PSC i ERC

La regidora d’En Comú Podem hi ha votat en contra per estar en desacord per la manca de diàleg a l’hora d’elaborar el pressupost i per discrepàncies en relació amb el model fiscal i de bonificacions i en relació amb les inversions proposades on, segons el grup, manquen més recursos en l’àmbit de l’habitatge o el medi ambient, entre d’altres. No obstant això han valorat positivament l’increment del pressupost destinat a polítiques socials o igualtat.

Els grups municipals Vox i Tercera Edad en Acción han manifestat que el seu vot en contra està motivat per estar en desacord amb l’increment d’impostos. I, per la seva part, el regidor d’ERC ha votat a favor tan del pressupost com de les ordenances fiscals per responsabilitat, ha dit. A més, ha explicat que, tot i que no és agradable, és necessari incrementar l’import de taxes com la de la recollida de residus.

El grup socialista ha explicat que el context d’increment de preus generalitzat i la normativa vigent obliga al consistori a aprovar aquesta pujada de taxes per seguir garantint els serveis municipals. I, en xifres, han explicat que el rebut de l’IBI més habitual és de 324 euros i que l’increment aprovat representa 19 euros. Mentre que, pel que fa a la taxa de la recollida de residus, passa de 153 a 183 euros podent obtenir una reducció del 20% en cas de fer un ús correcte i intensiu de la deixalleria.

 

Darrera actualització: 02.11.2023 | 10:03