Canovelles aprova les mesures aplicables en situació de sequera i el pla ‘Canovelles ciutat amigable amb les persones grans’

Dimecres, 3 d'abril de 2024 a les 14:15

La sessió plenària del 2 d’abril ha servit per aprovar inicialment l’ordenança municipal reguladora de mesures aplicables a l'abastament i als usos de l'aigua en situació de sequera. El ple també ha aprovat el Pla d’acció ‘Canovelles ciutat amigable amb les persones grans’ i l’adhesió a la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones. A més, s’ha ratificat el decret d’alcaldia que ha acordat formalment comparèixer davant el TSJC per defensar adequadament la declaració de BCIL del conjunt del santuari de Bellulla, reconeguda àmpliament pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 15 de Barcelona.

Mesures aplicables a l’abastament i usos de l’aigua en situació de sequera

El ple de Canovelles ha aprovat inicialment l’ordenança municipal que regula el compliment de les mesures d’estalvi i els usos de l’aigua en situació de sequera. La norma pretén garantir el servei públic d’abastament i distribució d’aigua potable i fomentar l’estalvi quan es declarin períodes de sequera.

S’estableixen les mesures extraordinàries que van des de la limitació de l’ús particular a augmentar el control del cabal i de les fuites en les instal·lacions, així com requerir l’accés a dades de consums o realitzar talls temporals del subministrament, entre d’altres. A més, l’ordenança determina les infraccions i preveu sancions de fins a 3.000 euros.

L’ordenança ha estat aprovada amb 12 vots a favor del PSC i d’ERC. Per la seva part, els dos regidors VOX han votat en contra al·legant que “a Espanya hi ha aigua suficient per a cobrir les necessitats dels espanyols però manca una correcta gestió dels recursos naturals”. I ha afegit que manca un pla nacional d’aigua (referint-se a Espanya) que hauria d’haver fet la Generalitat. Per la seva part, En Comú Podem i Tercera Edad en Acción s’han abstingut.

‘Canovelles ciutat amigable amb les persones grans’

La sessió plenària del 2 d’abril també ha servit per aprovar per unanimitat la diagnosi sobre la situació de la gent gran a Canovelles i del Pla d’acció ‘Canovelles ciutat amigable amb les persones grans’. La diagnosi ha permès identificar les principals necessitats a les quals cal donar resposta. Així, el pla d’acció per convertir Canovelles en una ciutat amigable amb les persones grans té com a missió millorar la qualitat de vida i de les persones grans, promoure l'envelliment actiu i saludable, i crear un entorn inclusiu i respectuós per a totes les persones, independentment de la seva edat fent que la ciutat sigui més amigable.

La regidora de Gent Gran, Teresa Riera, ha explicat que “segons les estadístiques es preveu que l’any 2033, un 22% de la població sigui major de 65 anys. Són necessàries les polítiques públiques que abordin aquesta qüestió per garantir una millor qualitat de vida i afavorir l’autonomia i el benestar de la gent gran de Canovelles”.

La declaració del conjunt del santuari de Bellulla com a BCIL

Al novembre de l’any 2021 l’Ajuntament de Canovelles declarava el conjunt de Can Recolons i l’antic santuari de Bellulla com a Bé Cultural d’Interés Local (BCIL). L’objectiu era preservar aquest espai, que inclou el santuari, els jardins i la casa senyorial adossada que compta amb elements arquitectònics de gran interès. El conjunt, a més, és important des d’un punt de vista històric per haver estat hospital de refugiats provinents de Gernika durant la Guerra Civil.

L’any 2022, en vista de la declaració per part del consistori, la propietat d’aquest espai interposava un recurs per anul·lar l’acord de ple i la declaració de BCIL. El recurs al·legava qüestions de forma i de manca de justificació. Però al febrer d’aquest 2024, l’Ajuntament rebia la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 15 de Barcelona en què desestimava íntegrament la demanda de la propietat. En la sentència, s’explica que la declaració de BCIL està plenament justificada i que compta amb els informes addicionals d’un tècnic de patrimoni cultural de la Diputació de Barcelona i del grup d’investigació DIDPATRI de la Universitat de Barcelona.

Ara, la propietat ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs d’apel·lació contra la sentència rebuda. I, per la seva part, l’Ajuntament de Canovelles ha acordat formalment comparèixer davant el TSJC per defensar adequadament la declaració de BCIL reconeguda àmpliament pel Jutjat Contenciós administratiu núm. 15 de Barcelona.

La ratificació del decret d’alcaldia que així ho indica ha estat aprovat per unanimitat dels assistents a la sessió.

Manifest institucional del Dia Internacional de les Dones

Durant la sessió també s’ha aprovat l’adhesió al manifest institucional del Dia Internacional de les Dones subscrit per la Diputació de Barcelona. S’ha posat de manifest que el 8M és un recordatori de la necessitat de continuar lluitant per la igualtat de gènere i els drets de les dones en tots els àmbits de la societat. I el consistori ha reafirmat el compromís per treballar cap a una Canovelles més justa, inclusiva i equitativa per a totes les persones independentment del seu gènere.

L’adhesió al manifest ha comptat amb els vots a favor de tots els grups a excepció de VOX, que hi ha votat en contra demanant, entre d’altres, que s’elimini el Ministeri d’Igualtat i les subvencions a organitzacions que titllat de radicals.

Mocions de suport a la pagesia i sobre el funcionament de l’R3

El ple també ha aprovat dues mocions del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya-AM: Una de suport a la pagesia i una altra sobre el funcionament de la línia R3 al seu pas per Canovelles.

La primera, de suport a la pagesia, ha comptat amb els vostè a favor del PSC, d’En Comú Podem i de Tercera Edad en Acción i insta a la Generalitat a augmentar la partida destinada al sector, agilitzar el cobrament d’ajuts, reforçar les estructures que fomentin la venda directa i promoure la sobirania alimentària, entre d’altres.

En el cas de la moció en relació a la línia de tren R3, ha comptat amb el suport del PSC, d’En Comú Podem i pretén instar a Adif i Renfe a buscar solucions per al bon funcionament de la línia i a tornar a posar en marxa el servei de bus entre Canovelles i Barcelona mentre no es normalitzi el servei.

 

 

Darrera actualització: 03.04.2024 | 14:53