Canovelles aprova el pressupost municipal 2021, uns comptes més socials i més mòbils que mai

Divendres, 27 de novembre de 2020 a les 11:20

A Canovelles, l’últim ple de l’any ha servit per aprovar el pressupost municipal 2021, que ascendeix a 15.943.845 euros i que destina part dels recursos econòmics a pal·liar els efectes de la covid-19. Els comptes han estat aprovats per unanimitat, amb els vots a favor dels 17 regidors que conformen el plenari de l’Ajuntament, un fet que no succeïa des de l’any 2003.

Durant la sessió plenària s’ha posat de relleu el diàleg i la col·laboració de tots els grups polítics per l’elaboració d’uns comptes que destaquen pel seu caràcter social i per la seva flexibilitat, i es que el pressupost 2021 s’anirà adaptant a les necessitats que puguin sorgir al llarg de l’any.

Concretament, el pressupost per al proper exercici ascendeix als 15.943.845,07 €, el que suposa un 2,79% menys respecte els comptes d’aquest 2020. Pel que fa als ingressos, el consistori preveu una davallada dels mateixos, ja que s’han suspès algunes taxes municipals amb l’objectiu de donar suport al comerç i a les empreses locals. D’altra banda, pel que fa a les despeses destaca l’augment dels recursos destinats a l’àmbit de serveis socials i a la prevenció de la salut pública. 

Supressió de taxes per donar suport al comerç

Un dels objectius dels comptes 2021 és establir mesures per lluitar contra els efectes de la crisi provocada per la covid-19. En aquest sentit, el consistori ha contemplat una davallada dels impostos, que reflecteixen l’exempció de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires per als bars i restaurants de Canovelles. D’aquesta manera es pretén facilitar que els negocis d’hostaleria disposin d’espais a la via pública, a l’aire lliure i més segurs que els espais tancats, sense cap cost addicional. D’altra banda, els pressupostos també inclouen l’exempció la taxa de llicència d’activitats, que pretén facilitar l’inici o ampliació d’activitats al municipi. La suma d’ambdues taxes suposen prop de 90.000 euros.

Objectiu: garantir el benestar de les persones i la seva salut

Pel que fa a les despeses, el pressupost 2021 preveu un increment del 22,43% en l’àmbit dels serveis socials i d’un 20% en els recursos destinats a la prevenció de la salut pública.  

El consistori ha fet un esforç de contenció a diverses àrees de l’ajuntament per destinar part dels recursos econòmics a aquells col·lectius més vulnerables davant la crisi de la covid-19. Així, els comptes preveuen un augment de 700 hores del Servei d’Atenció Domiciliària, un pilar fonamental per a la cura i el benestar de les persones grans. També es pretén augmentar la plantilla destinada a l’atenció de les problemàtiques socials, així es crearà una nova plaça de treballador/a social i una altra de tècnic/a d’habitatge.

El pressupost 2021 també preveu un augment del 33% de les subvencions destinades a entitats del tercer sector, que donen resposta davant emergències socials, i un increment dels recursos destinats als ajuts de menjador escolar.

Pel que fa a la prevenció, cal destacar que els comptes contemplen una partida de 20.000 euros per a la compra de material de protecció i que s’incorporen el recursos necessaris per les noves licitacions del contracte de neteja d’edificis i del contracte de manteniment de zones verdes.

Inversions per millorar els espais i la seguretat

L’Ajuntament de Canovelles preveu destinar 25.000 del pressupost del 2021 a la instal·lació de càmeres de seguretat, una actuació que conjuntament la contractació de dos nous sergents i la remodelació de l’estructura organitzativa i horària de la Policia Local permetrà oferir un millor servei a la ciutadania.

D’altra banda també està prevista la substitució de les finestres de la primera i segona planta de l’edifici d’El Local, per un import de 64.000 €, la millora de l’enllumenat públic, per un import de 40.000 €, i la instal·lació de canviadors de nadons als equipaments municipals.

Cal recordar que aquestes inversions es complementen amb d’altres ja planificades i que s’iniciaran al llarg de l’any 2021 com són la remodelació del pavelló Tagamanent, d’El Campanar o de l’Ajuntament.

Un pressupost més mòbil que mai

La crisi de la covid-19 ha fet evident la necessitat que les administracions es puguin adaptar a les situacions i prendre decisions d’una manera ràpida i eficient. En aquest sentit, des de la regidoria d’Hisenda, s’ha posat de relleu que el pressupost és un document viu i que, al llarg de l’any, caldrà anar-lo modificant i adaptant a les necessitats de la ciutadania, sempre tenint molt en compte l’evolució de la pandèmia i la normativa vigent.

En aquest sentit, el consistori té previst crear noves línies d’ajuts que s’aniran definint al llarg de l’any. A més, i gràcies a a la suspensió de les regles fiscals aprovades pel govern, el consistori també podrà utilitzar part del romanent de tresoreria disponible.

Darrera actualització: 02.02.2022 | 11:25