Canovelles aprova les Ordenances Fiscals i el Pressupost Municipal pel 2022

Divendres, 22 d'octubre de 2021 a les 10:15

El ple de Canovelles ha aprovat, per a l’any 2022, un pressupost municipal de 17.277.049,39 euros, que suposa un creixement del 8,36% respecte a l’any anterior. Durant la sessió també s’ha aprovat la modificació de les Ordenances Fiscals, que pretén impulsar la transició ecològica i donar suport al teixit empresarial afectat per la crisi econòmica de la covid-19.

Les Ordenances Fiscals han estat aprovades amb els vots a favor de l’equip de govern, d’ERC i de Ciutadans, i els vots encontra d’En Comú Podem. Mentre que el Pressupost Municipal ha estat aprovat amb els vots del grup socialista i de Ciutadans, l’abstenció d’ERC i els vots en contra d’En Comú Podem. Podeu veure la sessió plenària aquí.

Una política fiscal justa i progressiva

Pel que fa a les Ordenances Fiscals per a l’any 2022, s’han aprovat algunes modificacions amb l’objectiu d’avançar cap a un model fiscal més just i progressiu, que recolzi l’activitat empresarial, especialment la dels sectors més afectats per la crisi econòmica de la covid-19, i que impulsi una transició ecològica al municipi. 

Amb l’objectiu de recolzar el sector de la restauració, es modifica la taxa per l’ocupació de terrenys públics amb taules i cadires (ordenança fiscal número 14) per tal que els bars i restaurants només hagin de pagar el 50% per posar terrasses exteriors. Aquest fet suposarà un estalvi d’uns 20.000 euros per al conjunt d’establiments de Canovelles. A més, es regula la possibilitat d’obtenir autorització per posar terrassa cada dia de la setmana durant el període d’hivern.

També es prorroga la suspensió de la taxa per a la prestació de serveis d’intervenció administrativa (ordenança fiscal número 7), que evita que l’inici o ampliació de l’activitat empresarial impliqui un cost per als emprenedors, suposant un estalvi d’uns 30.000 euros al teixit econòmic. I se suspèn l’aplicació de la taxa per parades, casetes de venda, barraques o atraccions situades en terrenys d’ús públic (ordenança fiscal número 15), que evitarà que els firaires, sector molt afectat per la crisi, hagin de pagar per desenvolupar la seva activitat.

Amb la intenció d’impulsar l’eficiència energètica i les energies renovables, s’amplia fins a 5 anys la bonificació del 50% en l’impost sobre els béns immobles per aquells propietaris que instal·lin energia solar. A més, s’automatitza la bonificació sobre la taxa del servei de gestió de residus (ordenança fiscal número 9) per l’ús de la deixalleria sense que l’usuari ho hagi de sol·licitar.

Per tal d’impulsar un model fiscal més just i progressiu s’actualitza en un 2% l’impost sobre els béns immobles (ordenança fiscal número 1) i s’adeqüen a la normativa vigent la resta d’ordenances fiscals.

Un pressupost per sortir de la crisi: economia, ecologia i cohesió social!

Canovelles ha aprovat un pressupost de 17.277.049,39 euros per a l’any 2022, el que suposa un increment del 8,36% respecte a les xifres de l’any anterior. Els comptes s’han elaborat tenint en compte quatre eixos estratègics: l’impuls de la transició verda i l’eficiència energètica, el reforç de l’estat del benestar i de les polítiques d’igualtat, el suport a la reactivació de l’economia municipal, i l’augment de la inversió pública.

En l’àmbit de la cohesió social, el pressupost contempla el desenvolupament de nous contractes, com el del servei d’intervenció socioeducativa; l’increment de gairebé el 50% en el nou contracte de mediació; l’increment en més d’un 20% en ajudes socials; i la recuperació de recursos econòmics per a polítiques culturals i esportives als nivells que hi havia abans de la pandèmia. També destaquen els prop de 150.000 € destinats a desenvolupar nous projectes en matèria de casal de joves i suport a les instal·lacions esportives.

La modificació de les ordenances fiscals fan palpable el compromís dels comptes municipals amb la reactivació econòmica. No obstant això, cal destacar que el pressupost també inclou una partida de prop de 80.000 euros per a impulsar i modernitzar la gestió del mercat dels diumenges, un dels trets diferencials i motor econòmic del municipi.

Pel que fa a la inversió, al pressupost destaca el projecte de renovació de l’enllumenat públic que compta amb un pressupost d’1.344.548,22 €, dels quals 126.000 € han estat finançats per la Generalitat i 335.000 € per la Diputació de Barcelona. També es preveu l’impuls del projecte de Façanes vives, dotat amb una partida de 80.000 €, la millora dels escocells de la via pública, que compta amb 60.000 €, i la millora del pati interior de l’edifici Casa Nostra, dotada amb 35.000 €.

Cal destacar que aquestes inversions es complementaran amb les ja pressupostades, que s’iniciaran durant el 2022, com són la remodelació de l’edifici d’El Campanar i la millora de la climatització de l’equipament de Can Palots.

 

Darrera actualització: 02.02.2022 | 11:25