‘Canovelles desapareguda’, escrit per Josep Ignasi Pascual, recull els paratges del passat agrícola del municipi.
Els masos i les masies, els aiguamolls i els camps de cereal, les festes religioses i les tradicions populars... Tots aquests elements formen part del record d’una Canovelles que ja no existeix, però que ara podem reviure gràcies al llibre ‘Canovelles desapareguda’, escrit pel veí del municipi Josep Pascual Montañés, membre del grup de Voluntaris en defensa del patrimoni i la història local i soci de la Comissió Sant Antoni Abat.
L’obra ens convida a redescobrir els racons i paratges de la Canovelles de finals del segle XIX i principis del XX a través de 175 fotografies històriques i dels textos explicatius de l’autor. És un viatge visual i narratiu pel passat agrícola d’un poble que, poc a poc, s’anava transformant en la ciutat moderna i amb voluntat de servei que coneixem avui.
Entre les seves pàgines hi trobem tant imatges del patrimoni arquitectònic com escenes quotidianes de comerciants i pagesos, i també moments significatius del calendari festiu, com l’Aplec, Els Tres Tombs o els Reis. El llibre també recull esdeveniments històrics destacats, com la nevada del 1962 o el Gran Premi d’Europa de Motociclisme del 1929.
Amb el pròleg de l’expert en onomàstica i toponímia Enric Garcia-Pey, ‘Canovelles desapareguda’ forma part de la col·lecció ‘Catalunya desapareguda’ de l’Editorial Efadós, un catàleg creat el 2014 que vol preservar la història local dels pobles i ciutats de Catalunya a través de fotografies històriques de fons familiars i arxius públics.
El volum ha estat presentat aquest dimarts 22 d’abril en un acte a la Biblioteca Frederica Montseny. El podeu adquirir a través de la seva pàgina web (www.efados.cat) o a la llibreria Paperidea de Canovelles. A més, durant la Diada de Sant Jordi, hi haurà exemplars a la carpa institucional.