Es reprèn la renovació de l’enllumenat de Canovelles

Dijous, 8 de febrer de 2024 a les 12:15

El canvi de lluminàries del municipi, que va començar a l’inici de l’any passat i que es va veure aturat per tal d’implementat millores en el contracte, ja s’ha reprès. El canvi de lluminàries s’allargarà uns tres mesos i comportarà millores en la qualitat i els nivells lumínics, la seguretat de les instal·lacions i l’eficiència energètica de la il·luminació pública de Canovelles.

El canvi de llums es va iniciar el 2023 i tenia una durada prevista d’uns cinc mesos. Però poques setmanes després de l’inici, es va aturar l’actuació per tal de fer una modificació del contracte i implementar millores en l’execució de l’obra.

Les millores impliquen la instal·lació d’un sistema de regulació de l’enllumenat que permet modificar la intensitat dels fanals per blocs lineals (de manera simultània a tot un conjunt de fanals) i amb un sistema de gestió a distància. Aquesta millora permet incrementar l’eficiència de la instal·lació, tant pel que fa al cost energètic de les lluminàries, que adequaran la intensitat a les necessitats de cada moment, com pel que fa a la gestió dels fanals, que es podran controlar de manera ràpida i a distància i no un a un i de manera manual com es preveia en un inici.

Un cop aprovada la modificació del contracte per incloure la millora, aquest 2024 s’ha reprès l’actuació, que té una durada aproximada d’uns tres mesos tenint en compte les tasques que restaven per finalitzar i la instal·lació dels nous dispositius a tots els fanals. Així, està previst que les obres concloguin cap al mes d’abril.

Les obres, que són executades per l’empresa Etra Bonal SA i que amb la modificació del contracte ascendeixen a prop de 833.000 euros, són finançades íntegrament per la Diputació de Barcelona.

En què consisteix el projecte de renovació de l’enllumenat?

Les obres de reforma de l’enllumenat públic serveixen per renovar un total de 2.510 punts de llum dels 2.867 existents al municipi. Només queden fora de l’actuació aquells que ja compten amb tecnologia LED, com és el cas del barri de Joan Miró on es va renovar l’enllumenat el 2021, o aquells que per la seva tipologia no resulta viable tècnicament. Les lluminàries que s’instal·laran seran de tipus LED i de llum més blanca que l’actual (amb una temperatura de color de 3.000 K), una opció que augmenta la percepció de claredat així com la seguretat de les vies i carrers on s’instal·len.

Segons els càlculs realitzats, el canvi suposarà una reducció de la potència instal·lada del 58,74% i un estalvi del consum energètic del 68,7%. El canvi, també implicarà, a la llarga, un estalvi en les despeses de manteniment, que es preveu que es redueixin en un 27% aproximadament.

També s’actuarà en un total de 105 fanals. Concretament, se substituiran un total de 26 fanals al carrer de Sant Gervasi i 79 més a diversos punts del municipi. D’altra banda, s’instal·laran 12 fanals nous al camí de vianants que uneix la rotonda de la C-17 amb el carrer del Ripollès. I s’adequaran els quadres de comandament de tot el municipi.

El projecte també inclou l’etiquetatge i codificació tipus QR de tots els punts de llums existents i l’aplicació d’un recobriment a la base dels fanals del centre urbà per protegir-los de la humitat i de la corrosió a causa dels orins dels gossos.

Darrera actualització: 08.02.2024 | 12:28