El comerç de proximitat fa poble

Dijous, 29 de novembre de 2018 a les 00:00

Canovelles manté un comerç de proximitat viu i actiu

TEXT D'OPINIÓ

Possiblement en els seus inicis el terme “comerç de proximitat” definia un tipus de comerç caracteritzat per la proximitat geogràfica i comercial entre el productor i el consumidor, normalment amb una relació directe entre ambdós o amb un màxim d’un intermediari entre productor i consumidor.

Últimament però, aquest terme s’ha eixamplat molt per incorporar moltes més connotacions de tipus social i relacional entre productor, comerç i consumidor. Així van sorgint termes com comerç just, ecològic, etc. És en aquest moment que els petits comerços comencen a incorporar a la seva manera de fer noves característiques com son el control del productor respecte a la seva manera de produir, la qualitat del producte, l’especialització, el tracte personalitzat, el servei post venta i el compromís amb la societat, amb el medi i l’entorn.

Aquest concepte i manera de fer ha fet palès la importància que té el petit comerç per els barris i pobles, afavorint la dinamització i mantenint-los vius. Us imagineu una ciutat sense comerços als carrers? Volem que desapareixin els comerços dels barris? És important que tinguem en compte que la nostra manera actual de consumir definirà el futur de la societat i del entorn on vivim.

Al petit comerç, al comerç de barri o al comerç de proximitat hi trobarem sempre productes de qualitat i un tracte personalitzat. El coneixement dels clients i el tracte proper amb el client afavoreix les relacions socials i cohesió social entre els clients i entre el veïns dels barris i pobles, i les sinèrgies que apareixen entre comerços i els seus clients afavoreix el sentiment de pertànyer a una mateixa comunitat. El consum fet als petits comerços del barri retorna a la societat en forma d’activitats de lleure, culturals, accions socials, col·laboracions amb entitats, etc...

Comprar al comerç de proximitat genera menys desplaçaments i per tant contribueix a reduir la contaminació i també comporta una reducció en l’ús d’envasos reduint els residus. A mateix temps el comerç de barri també contribueix a mantenir la ciutat neta, endreçada i il·luminada.

Tota aquesta nova manera de fer del petit comerç per defensar-se del “comerç global” amb gran campanyes publicitàries i totalment impersonal, ens porta a afirmar que: “El comerç de proximitat fa poble”.

EL COMERÇ DE PROXIMITAT A CANOVELLES

A diferència de pobles i ciutats properes, Canovelles, tot i la gran influencia de les grans cadenes i companyies comercials, encara manté viu un important comerç de proximitat i distribuït per els diferents barris.

Tres factors han sigut determinants a Canovelles en la configuració actual del comerç de proximitat.

En primer lloc els comerciants han sabut adaptar-se a nous hàbits de compra dels consumidors, molts d’ells han remodelat les seves botigues i incorporat noves tecnologies fent-se visibles a les xarxes socials. La qualitat en el producte, el coneixement del client, el tracte personalitzat i el compromís amb el poble han estat factors determinants per configurar l’actual oferta comercial de proximitat al poble.

La majoria dels comerços s’han agrupat en l’associació Comerç Actiu Canovelles. Aquesta associació vetlla per la formació dels associats, perquè es compleixin amb uns estàndards de qualitat i promou els valors propis del comerç de proximitat.

L’associació a més està present a moltes activitats del poble, com la Festa Major, organitza campanyes comercials com la Canovelles 10 a 10, la Ruta de Tapes o la campanya de Nadal, organitza activitats de lleure o culturals i col·labora amb les associacions del poble ja sigui directament com associació o amb participacions particulars dels comerços.

En segon lloc a Canovelles hi ha una important participació i compromís de l’administració local (Ajuntament) amb el comerç de proximitat. Les sessions de “Cafè Comerç” per afavorir la formació dels comerciants en diferents aspectes o com a lloc on plantejar problemàtiques concretes i la col·laboració amb l’associació de comerciants en les activitats en son un exemple.

En tercer lloc Canovelles té un perfil de consumidor que encara valora molt positivament els avantatges de comprar al comerç de barri. Mantenir aquesta valoració del consumidor és una important tasca que estan fent molts comerciants que es troben en front les grans corporacions de comerç global que ens bombardeixen constantment amb publicitat a tots els mitjans i xarxes socials.

Canovelles manté un comerç de proximitat viu i actiu que cal preservar entre tots per seguir millorant el poble.

Joan Girbau

Darrera actualització: 30.11.2018 | 08:23