Cròniques de la Festa Major 2023. Tòtems, gegants i bèsties

Diumenge, 23 de juliol de 2023 a les 15:00

Sovint els ritus van acompanyats de tòtems, elements que representen un animal, un fenomen o un objecte. Són elements essencials que van més enllà del simple valor estètic. Aquests objectes o símbols juguen un paper crucial en la cohesió i identitat d'una tribu o grup social. Acostumen a tenir un valor de protecció, de refugi, de veneració, de culte i d'unió.

Canovelles és un poble ple de tòtems, elements representatius i de comunió. La gent balla al ritme de gralles i timbals al voltant dels gegants i salta i córrer sota el foc de les forques i les bèsties dels diables. Tant els gegants com les bèsties, s'assemblen força als titelles. Una vegada vaig sentir que els titelles estan vius i morts a la vegada, cobren vida gràcies al titellaire, i el mateix passa amb els nostres gegants i bèsties, gràcies als portadors i als músics que els acompanyen, tornen a néixer cada vegada que algú els fa ballar i moren quan surten de dins seu.

El Carles, la Cisqueta, la Vicenteta, el Piles i l'Urpes són tòtems antropomòrfics que representen els orígens de Canovelles. Avui -i com cada dia que surten- han tornat a tenir ànima i és que tenen tantes ànimes com portadors que els fan ballar. No han estat sols, tribus d'altres contrades amb els seus tòtems han vingut a acompanyar-los i donar-los vida. Han omplert els carrers de faixes, espardenyes, gralles i timbals fent gaudir a la canalla.

Amb la caiguda del Sol, l'arribada de la nit i la foscor, els nostres diables -sota la mirada atònita de la resta de la tribu- s'han reunit al voltant d'un gran arbre, invocant i venerant així al déu del foc: a Ra, segons els egipcis; a Eate segons la mitologia basca; a Hefest segons els grecs o Vulcà pels romans. Un espectacle de música, colors i espurnes: una combinació perfecta.

Després, les portes de l'avern s'han obert de bat a bat i embogits han començat a sortir diables amb les seves forques pels carrers del poble fins a arribar a la plaça de la Joventut. Allà, hi esperàvem els tòtems zoomòrfics de la tribu, els nostres símbols: els cans i les ovelles. La Ciril·la, el Ramat i el Cancerber amb l'ajuda dels portadors i els músics han cobrat vida i han omplert la plaça d'espurnes. El foc ha anat minvant i les portes s'han anat tancant fins a l'any vinent, però deixant una petita escletxa per on, de tant en tant, es van escapant per donar vida i compartir els nostres tòtems amb altres tribus.

Viure i escriure aquesta Festa Major, m’està fent venir records i uns d’ells són els meus inicis en el món del foc. Recordo el meu primer correfoc a Canovelles, no tenia casaca i el Paco, el germà de l'Emilio, em va deixar la seva. Veieu? Canovelles, una tribu amb ritus, refugis i tòtems que agermanen gent diversa amb un objectiu comú: mantenir viva la cultura i la tradició popular.

 

El relator de la Festa Major 2023

El relator de la Festa Major dels Cans i les Ovelles, figura estrenada el 2019 per explicar jornada a jornada l’activitat festiva, és el canovellí Alessio Cruz Nesto. El jove de 29 anys és professor de Llengua Catalana i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Està estretament vinculat tant al teixit associatiu del municipi com a la Festa Major. A més, ha participat en la realització del Vídeo de la Festa Major!

Darrera actualització: 23.07.2023 | 19:43