Cròniques de la Festa Major 2023. El Local, un refugi

Dissabte, 22 de juliol de 2023 a les 12:00

El Casal Esportiu i el Casal d'estiu amb els seus balls; el Carles, la Cisqueta, la Vicenteta i l'Urpes amb els seus músics, i el Cancerber, el Ramat i els Bous amb els seus portadors han recorregut els carrers del poble omplint-los de música i molt confeti. Tots congregats i en pelegrinatge fins a Can Carrencà per donar pas a un altra mena de ritus: el Pregó.

Tota tribu, a part dels seus ritus, té el seu refugi i, probablement, El Local hagi sigut, és i serà el refugi de molts adolescents del poble. De fet, com diuen a les cerimònies de noces celtes: "que així sigui" i per molts anys més.I així ho han fet saber en el pregó: un refugi que ha anat canviant de lloc, però sempre amb les portes obertes per a tot i per a tothom. Un pregó ple de vivències, anècdotes i records. Podria quedar-me amb qualsevol frase que han dit, ens representen a molts dels que hem passat pel Local, però n'hi ha una que m'ha agradat molt en concret: "el local, la màquina de complir somnis". Somiar truites i fer volar coloms és més senzill, si t'acompanyen i et donen suport.

Durant uns anys, El Local també va ser un refugi per mi: hores de billar i de futbolins, algunes d'estudi i altres d'idees boges. Així que em disculpareu, si no cito tots els noms, però permeteu-me que us parli de dues persones en concret: el Franki i l'Àlex. El yin i el yang, només calia veure els seus despatxos. Si heu passejat pel Local, sabreu quin era l'endreçat i quin el caos, oi? Un tàndem, la burrocracia i la calle -com diuen els meus alumnes-, el dia i la nit, però un tàndem perfecte.

"Más vale pedir perdón que pedir permiso" us sona? Deu estar al nivell de "Conozco a Franki", així que Franki perdón, però no podia estar-me de dedicar-vos unes línies en aquesta crònica per tot el temps que heu dedicat i dediqueu vosaltres al jovent del poble. Gràcies!

Moltes entitats, associacions i col·lectius han sorgit del Local i algunes d'elles ja han desaparegut... Diuen que morim dues vegades. La primera quan deixem de respirar i la segona quan algú et recorda per última vegada. Per tant, que no caigui en l'oblit i recordem el Consell de la Joventut -que en pau descansi- un paraigua que durant més de deu anys va donar aixopluc a molts joves i a moltes idees. Aquí sí que no els nomenaré perquè em sabria greu descuidar-me algú, però ells ja saben qui són.

La nit també ha anat de pelegrinatges etílics i clandestins, i de paraigües, però en aquest cas de foc, amb els correfocs infantil i adult dels Diables. Forques i carretilles han canviat els paperets del confeti per les espurnes del foc. Mocador al cap, espardenyes als peus, càmera en mà i amb un somriure a la cara he ballat sota el foc i he gravat a la gent del poble i de fora, un correfoc amb molta gent i moltes ganes de foc.

Per cert, si mai teniu una idea -per esbojarrada que sembli- aneu al refugi, no cal que piqueu a la porta, la trobareu oberta, només heu d'anar-hi amb ganes i il·lusió. Ah, i si us diuen de fer un cafè, endavant, això vol dir que la màquina de complir somnis s'ha posat en marxa.

 

El relator de la Festa Major 2023

El relator de la Festa Major dels Cans i les Ovelles, figura estrenada el 2019 per explicar jornada a jornada l’activitat festiva, és el canovellí Alessio Cruz Nesto. El jove de 29 anys és professor de Llengua Catalana i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Està estretament vinculat tant al teixit associatiu del municipi com a la Festa Major. A més, ha participat en la realització del Vídeo de la Festa Major!

Darrera actualització: 22.07.2023 | 12:11