Cròniques de la Festa Major 2023. Cau el teló

Dimarts, 25 de juliol de 2023 a les 14:15

La tribu es prepara per a l'última escena. Es vesteix amb les seves millors gales. Sardines, rom cremat i, de fons, havaneres. La gent somriu mentre recorda tots aquests dies de funció, però a la vegada s'entristeix sabent que el teló està a punt de caure. Les dues cares del teatre, la tragèdia i la comèdia, la llum i la foscor, el dia i la nit, l'alegria i la tristesa.

He de reconèixer que durant tota la funció he tingut una visió privilegiada. Un privilegi és un benefici atorgat a un individu sobre alguna cosa. Jo he tingut el privilegi d'escriure les cròniques d'aquesta funció, de viure i de veure-la de molt a prop, d'observar qualsevol canvi de guió i, fins i tot, de poder fer algun petit cameo.

Des de fa uns anys, també tinc un altre privilegi: acompanyar al Javi i al Marc en la gravació de la Festa Major. Càmera en mà i molts quilòmetres a peu, d'un acte a l'altre, la gent ens saluda i ens somriu. "Ja esteu aquí?", "Quan descanseu?", "No pareu!" són les frases que sovint sentim quan arribem. Ah, i la de: "Una foto!". Us confessaré una cosa, si hagués de fer-vos una foto, millor que la fes amb la tapa posada o sense flaix... Jo no sé fer fotos amb la càmera. De fet, cada any m'han de recordar com funciona, però tranquils alguna cosa he après durant aquests anys. Són uns flipats, són els meus amics, confien en mi... Bé, no sempre i amb motius. "Va, quedem per esmorzar" i riuen, tenen raó. Us vull sempre en el meu equip. Gràcies!

Qui som i com som és gràcies al que vivim i a les persones que ens acompanyen al llarg del camí, guiant-nos, cuidant-nos, estimant-nos i sempre deixant-nos empremta. Gràcies mare per fer que pugui tenir records tan bonics de la Festa Major quan era petit en moments tan difícils. Anar a la tapa solidària, a la trobada de gegants, a la piscina o al partit dels Cans i les Ovelles, tot això ho recordo amb un somriure, gràcies!

Gràcies també a tothom qui fa que ara pugui tenir records tan macos de gran. Gràcies a aquelles persones que han fet possible que pugui viure aquesta experiència i d'aquesta manera, acompanyant-me i cuidant-me durant aquests dies, ja fos amb una gralla, una birra freda a la mà o una foto per deixar constància d'aquests dies. Gràcies a tothom per l'oportunitat de deixar-me plasmar la Festa Major, la meva festa, la que jo he viscut. I tot i que vaig avisar, ho sento i gràcies per la paciència amb la puntualitat. Gràcies a tots i totes. Sí, parlo de vosaltres. Si heu llegit les anteriors, llegiu això o aquests dies hem intercanviat somriures, birres i converses, també va per vosaltres: gràcies!

Amb l'últim tro dels focs artificials, cau el teló i amb ell una Festa Major més. L'elenc que la fa possible descansa. Les bèsties i els gegants ja dormen. Els guionistes, tramoistes, traspunts, directors i tècnics celebren el final de la funció. I jo entre bambolines escric aquestes últimes línies com a espectador.

Acta est fabula, plaudite!

 

El relator de la Festa Major 2023

El relator de la Festa Major dels Cans i les Ovelles, figura estrenada el 2019 per explicar jornada a jornada l’activitat festiva, és el canovellí Alessio Cruz Nesto. El jove de 29 anys és professor de Llengua Catalana i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Està estretament vinculat tant al teixit associatiu del municipi com a la Festa Major. A més, ha participat en la realització del Vídeo de la Festa Major!

Darrera actualització: 25.07.2023 | 14:18