Comencen els tests a Canovelles.

Divendres, 21 d'agost de 2020 a les 09:30

20.000 habitants de Granollers, Canovelles i Les Franqueses del Vallès, cridats a participar a un cribratge comunitari.

Arrel de l’augment de casos detectats durant l’última setmana en zones del Vallès Oriental i per donar continuïtat a tota la tasca realitzada ja des dels equips d'atenció primària de Granollers, Canovelles i Les Franqueses del Vallès, que inclou un extens nombre de PCR en base a estudis de casos i contactes, així com al treball focalitzat en clusters relacionats amb brots concrets, s’ha decidit realitzat una estratègia comunitària que s’inicia el divendres 21 d’agost i que acabarà el proper dijous 27 d’agost.

La coordinació del Servei Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, l'Institut Català de la Salut i els Ajuntaments implicats ha estat clau per desenvolupar aquesta estratègia, que s'inicia a zones concretes d'aquests municipis i que té per objectiu identificar els casos asimptomàtics per tallar-ne la transmissió. En total, la convocatòria està adreçada a 20.000 residents d'aquests municipis. Es preveu que es puguin arribar a fer un total de 1.000 PCR diàries, però la xifra final dependrà de la resposta i participació de la ciutadania.

El dispositiu compta amb tres punts de recollida de mostres per fer les PCR, habilitats al CAP de Canovelles, el CAP de Les Franqueses i el CAP Sant Miquel de Granollers, a la zona sud de la ciutat. Les PCR es faran per carrers, habilitant un dia específic per grups de carrers concrets i facilitant així l'assistència als dispositius (es poden consultar en els cartells adjunts a la nota). 

Els usuaris que vulguin acudir no cal que sol·licitin visita prèvia, però sí que es recomana que se cenyeixin als dies indicats a la planificació en funció del seu carrer de residència. Els residents ja han estat avisats per SMS, on se'ls indica quin és el dia que els correspon anar al centre a fer-se la prova. Els que no rebin l'SMS poden dirigir-se al centre el dia que els toqui segons el seu carrer.

La posada en marxa del dispositiu demà es complementa amb una acció puntual que s'ha dut a terme aquest matí, en el marc de la qual s'han realitat PCR als residents a quatre blocs d'edificis del carrer Rosselló.

Es recorda que les accions més efectives per tallar la transmissió del virus són la distància social, l'ús de la mascareta i el rentat de mans. A més, és vital que es realitzin correctament els aïllaments de les persones que ho requereixin.

 

Arran de detectar alguns punts del municipi en què s’han observat contagis de COVID’19, s’ha decidit implementar una estrategia en la lluita contra la pandèmia oferint proves de PCR a zones afectades. Aquesta actuació es fa conjuntament entre l’Ajuntament de Canovelles, amb el departament de salut de la Generalitat de Catalunya i tindrà lloc de divendres 21 a dijous 27 d’agost, de 10h a 19h, al CAP Canovelles.

A la zona delimitada com objectiu s’ofereix a les persones una prova gratuïta de la que tindran resultats entre 24 i 72 hores següents. Aquest sistema de fer proves en la comunitat es fa per aturar l’expansió del virus.

 

Preguntes freqüents:

 

 

  1. Quin objectiu té fer test de PCR?

Reduir el nombre de possibles asimptomàtics que pugui contagiar en zones afectades i trencar així la cadena de transmissió de virus, l’objectiu no és fer-lo a tota la població.

 

  1. A qui i a quantes persones se'ls fa el PCR?

A aquelles persones i col·lectius que sota criteris mèdics, científics i epidemiològics indica les autoritats sanitàries i el departament de salut de la Generalitat de Catalunya. És a dir a les persones i col·lectius de risc d'alta transmissió. No a tota la població.

 

  1. Quina informació dóna el test PCR?

Detecten la infecció només quan està ja en l'organisme, diu si la persona té la infecció en aquest moment. És a dir val per un dia, no per a un altre. No es pot estar fent test a tota la població cada dia. A més no ens ajudaria en res.

 

  1. Per què cal fer la PCR?

Hi ha persones que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones.

 

  1. Quines dades personals es demanaran?

Es demanarà el nom, adreça i telèfon, i tarjeta sanitària (si se’n disposa). Mai demanaran informació bancària.

 

  1. Que passa amb els que no son a casa el dia que els hi toca?

Les persones que no s’han trobat a casa poden demanar-ho al CAP mitjançant cita prèvia. També es pot adreçar directament al CAP.

 

  1. És obligatori fer-se la prova?

No, però des del Departament de Salut i els CAPs recomanen que s’aprofiti l’oportunitat  que s’ofereix a les persones.

Les proves ajudaran a a fer una radiografia del virus a la zona, a deixar de contagiar i acabar amb l’epidèmia.

 

  1. Quan de temps es triga en tenir resultats?

L’objectiu és tenir resultats entre 24 i 72 hores.

 

  1. Si el resultat és negatiu, es pot fer vida normal?

Una persona amb símptomes s’ha de quedar a casa i aïllar-ser fins que tingui el resultat, i que li diguin que ha de fer. Si la prova és negativa, s’han de continuar seguint les mesures generals (distància, mascareta i higiene de mans).

 

  1. Què passa si es detecten molts positius al fer tantes proves?

Més proves ens ajudaran a trobar el virus i a evitar que es pugui propagar.

Serà una bona notícia fer moltes proves i que el nombre de casos positius baixi.

 

  1. Què passa si una persona té símptomes que puguin ser  COVID-19, com ara febre, tos, pèrdua del gust o l’olfacte, o altres?

S’ha de posar en contacte amb el CAP perquè de seguida li facin la prova.

 

  1. El meu carrer no surt al cartell.

Si el teu carrer no surt, vol dir que el teu carrer, sota criteris mèdics, científics i epidemiològics indicats per les autoritats sanitàries i el departament de salut de la Generalitat de Catalunya no está considerat zona de risc de contagi.

 

  1. Puc anar si treballo a un comerç de la zona afectada?

Si, aquests tests son per veïns i treballadors de les zones afectades.

 

  1. Per problemes de mobilitat, no em puc desplaçar al CAP.

Les persones que per causes de mobilitat reduïda no puguin assistir al CAP, poden trucar o que un familiar informi quan vagi a fer-se la prova i el CAP farà el test a domicili.

 

  1. A partir de quants anys es fa la prova?

Els nens a partir de 2 anys ja poden fer-se les PCR.

 

 

 

Els Tets es fan sota criteris mèdics, científics i epidemiològics. El seu objectiu és detectar infectats asimptomàtics per trencar la cadena de transmissió. Es fan als col·lectius i les persones que el departament de Salut considera necessari. No es fa a tota la població

Les persones que a Canovelles se li farà el test PCR són aquelles, que després d'un estudi i seguiment de la pandèmia les autoritats sanitàries consideren oportú i necessari.
 

Si col·laborem, podem reduir els contagis i la COVID-19, i protegir-nos a nosaltres mateixos, a la nostra família, a les amistats i a la resta de la comunitat.

Recorda: contenir el coronavirus és responsabilitat de tothom.

Darrera actualització: 02.09.2021 | 10:05