Canovelles torna a demanar la col·laboració dels Mossos per garantir la seguretat al mercat dels diumenges

Divendres, 10 de novembre de 2023 a les 13:10

L’Ajuntament de Canovelles s’ha reunit amb el Departament d’Interior per reclamar que es compleixi allò acordat durant la reunió del 17 de febrer amb la conselleria i reiterat durant la Junta Local de Seguretat del 21 de març: El suport del cos de Mossos d’Esquadra i la presència d’efectius per garantir la seguretat al mercat dels diumenges davant l’augment de manters.

Al febrer, l’Ajuntament de Canovelles es va reunir amb la Conselleria d’Interior, moment en què es va acordar dur a terme dispositius especials per abordar la problemàtica del “top manta”. I al mes de març se celebrava, a la sala de plens de l’Ajuntament, la Junta Local de Seguretat on es concretaven els dispositius conjunts a efectuar. No obstant això, la presència d’agents del cos de Mossos i les actuacions conjuntes per evitar l’aglomeració de venedors no autoritzats al mercat han estat puntuals. És per això que, aquest divendres 10 de novembre, el consistori s’ha reunit amb el conseller d’Interior per exigir que es compleixin els acords presos durant les trobades mantingudes al llarg de l’any.

En aquest sentit, l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha insistit en el fet que “és impossible abordar aquesta problemàtica únicament amb recursos municipals” i ha recordat que “l’augment de venedors ambulants no autoritzats que actualment s’ubiquen a les vies d’accés al mercat dels diumenges generen un problema de seguretat i ordre públic, una qüestió que és competència del cos de Mossos d’Esquadra”. El cap de la Policia Local, Carles Grinyó, també ha explicat que les “patrulles conjuntes són dissuasives i funcionen correctament, però és imprescindible que es realitzin de manera continuada per generar un canvi de costums en els manters que venen cada cap de setmana” i ha afegit que “no serveix de res fer actuacions puntuals i de manera aïllada”.

Durant la trobada també s’ha posat de relleu que els recursos i efectius de Mossos són imprescindibles per poder pal·liar aquesta problemàtica que afecta de manera global a tot el territori, però que, a Canovelles, es veu agreujada per la dimensió i l’abast del mercat dels diumenges, un dels més grans de tot Catalunya.

I des del consistori s’ha apuntat el fet que, en cas de no rebre el suport del cos de Mossos i davant la impossibilitat de garantir un entorn segur i ordenat amb els recursos municipals, l’Ajuntament es veuria obligat a adoptar decisions dràstiques, inclús la continuïtat del mercat dels diumenges podria veure’s perillar durant algunes setmanes.

Per la seva part, la conselleria ha manifestat la seva voluntat de destinar efectius, tot i que no ha concretat les mesures a adoptar ni les dates d’intervenció.

A la torbada amb el Consell d’Interior, Joan Ignasi Elena García, hi ha assistit l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero; la regidora de Mercat municipal no sedentari, fires i turisme, Sara Gallego; l’inspector cap de la Policia Local, Carles Grinyó; i el coordinador de l’Ajuntament de Canovelles,  Miquel Sallés. A més, també han estat representats els marxants del mercat amb l’assistència de Toni Puigvert, president d’Asormercat, i Martí Ramoneda, president de l’Associació de Marxants del Maresme.

A banda del conseller, també hi eren presents Manel Sorribas, director dels serveis territorials, i Pere Ferrer, director general del Mossos.

Actuacions adoptades per part de l’Ajuntament de Canovelles durant el 2023

Al febrer, el consistori va engegar una campanya de conscienciació sobre els efectes adversos de comprar al ‘top manta’ on es detallaven el perjudici que es produeix per a  tota la societat quan es compra al top manta.  

A més, durant el ple de setembre, es va provar la modificació de l’ordenança municipal de convivència ciutadana i de la via pública a través de la qual s’han establert sancions de 500 euros de multa per aquelles persones que venguin productes o serveis sense llicència, per la compra a venedors/es sense llicència, així com per col·laborar amb la venda il·legal, ja sigui amb accions com ara facilitar el gènere, vigilar o alertar sobre la presència d’agents.

 

Darrera actualització: 10.11.2023 | 13:11