Canovelles reforça els serveis socials ampliant la teleassistència i el servei d’Atenció Domiciliària

Divendres, 20 de març de 2020 a les 11:45

L’Ajuntament de Canovelles ha abocat els seus esforços en l’atenció a les persones més vulnerables. L’objectiu és que durant aquests dies no quedin desateses persones grans, que sovint viuen soles, i famílies amb infants a càrrec que es trobin en situació de vulnerabilitat.

És per això que des de l’Ajuntament s’està trucant i atenent a totes aquelles persones grans incloses a qualsevol dels programes gestionats pels Serveis Socials del consistori, així com a tots els majors de 80 anys. També s’estan fent trucades per valorar la situació i saber què necessiten les famílies amb infants a càrrec. A més, s’està treballant per garantir el suport alimentari mentre duri l’estat d’alarma.

D’altra banda, s’han realitzat propostes esportives dirigides a la gent gran, s’ha posat a disposició de la ciutadania el número de telèfon 601636998 del servei de mediació, i s’ha creat una borsa de voluntariat. La ciutadania que vulgui ajudar es pot inscriure aquí.

A continuació, es detallen les mesures socials adoptades durant els últims dies:

 

Per a la gent gran i en situació de dependència

 • Servei Local de Teleassistència

S'ha reforçat la informació que es proporciona des del centre d'atenció i, en el marc del programa de trucades preventives `Parlem de...', s’han posat en marxa programes específics en els següents àmbits:

o   `Parlem de coronavirus' amb la finalitat de transmetre tranquil·litat i companyia a les persones usuàries, recomanacions per prevenir el contagi així com donar a conèixer informació per identificar els símptomes.

o   `Parlem de robatoris i estafes' atesos els intents d'estafes i robatoris que falsos sanitaris estan intentant efectuar a les persones grans a propòsit d'aquest escenari. Aquest programa es realitza en col·laboració amb el cos de Mossos d'Esquadra de Catalunya.

Aquest suport l’estan rebent actualment 400 persones grans de Canovelles, i s’està estudiant ampliar aquest tipus d’atenció a tot el col·lectiu de risc que visqui sol.

 • Servei d’Atenció Domiciliària

 El servei se segueix prestant a totes aquelles persones grans en situació de major vulnerabilitat. A més, s’han incorporat a l’atenció domiciliària persones de risc que s’han quedat sense recursos com el dels centres de dia, arrel del tancament d’aquests serveis.

 • Gent gran inscrita als serveis de Gent Gran Activa (tallers de memòria, de suport, formatius...)

S’està trucant a totes les persones inscrites al programa gent gran activa per fer acompanyament i seguiment de la situació durant l’estat d’alarma.

 • Gent gran major de 80 anys no inclosa en cap dels grups anteriors

 S’està trucant a totes les persones majors de 80 anys de Canovelles per fer un acompanyament i seguiment de la situació durant l’estat d’alarma i detectar possibles casos de risc.

 

Per a les famílies amb infants a càrrec

 • Famílies participants dels serveis socioeducatius municipals

Els i les professionals dels equips dels serveis socioeducatius estan trucant a les prop de 100 famílies usuàries d’aquests recursos per a fer acompanyament i seguiment durant el període de l’estat d’alarma.

 • Famílies participants dels serveis de suport psicològic

Els psicòlegs dels equips de suport estan trucant a les prop de 70 famílies usuàries d’aquests recursos per fer acompanyament i seguiment durant el període de l’estat d’alarma.

 • Famílies amb necessitats alimentàries (perceptores de beques de menjador i participants del SIS)

S’està treballant amb el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya per a mantenir, adaptada a les circumstàncies d’alerta sanitària, la garantia alimentària per als nens i nenes participants d’aquests programes, que a Canovelles inclou a uns 700 infants i adolescents.

 • Famílies usuàries dels bancs d’aliments

Estem treballant coordinadament amb les entitats gestores per a garantir el manteniment del servei durant el període d’alarma inclús amb l’aportació de recurs humans per a garantir el repartiment. A Canovelles prop de 500 persones són beneficiàries dels bancs d’aliments.

 • El servei d’intervenció socioeducativa El Racó (servei a famílies amb infants de 0 a 3 anys)

S’està parlant amb les famílies usuàries i s’oferiran activitats per fer a casa. El Racó “Escolta” dóna suport emocional a les famílies per ajudar a contenir l’ansietat d’estar a casa amb els nadons.

 

Altres serveis a la comunitat

 • Servei d’Activitats Esportives (SAE)

S’elaboraran vídeos amb instruccions per fer activitat física pels usuaris del programa PAFES i “Canovelles baixa la Glicada”. Aquest recurs s’ha posat a disposició del CAP.

A més, es manté el contacte telemàtic amb els col·laboradors del programa “Joves i esport” per continuar la seva formació.

 • Suport Programa EINA (atenció a joves amb diversitat funcional)

S’ha creat un grup de WhatsApp per mantenir el contacte permanent amb els nois i noies d’EINA així com fer-los arribar propostes lúdiques en relació amb les activitats que desenvolupen normalment, com teatre, manualitats, jocs, etc.

 • Programa de voluntariat social

S’ha creat una borsa de voluntaris per canalitzar les iniciatives ciutadanes que puguin anar sorgint. Així s’ha activat un formulari per tal que tothom que vulgui ajudar s’inscrigui en aquesta borsa.

El voluntariat social, que s’organitzarà des de Serveis Socials seguint les directrius de la Generalitat, tindrà l’objectiu de donar suport als col·lectius més vulnerables durant l’estat d’alarma i es posarà a disposició d’entitats solidàries com ara El Xiprer, Càritas, Creu Roja, Associació Betesda, etc.

 • El servei de mediació

S’ha elaborat un pla de contingència. Es manté l’atenció telefònica i s’obre el número de telèfon: 601636998 actiu perquè la ciutadania es pugui adreçar en cas d’un conflicte.

 • Habitatge i activitat econòmica

S’estudiaran diferents possibles línies d'ajuts a les famílies, comerços i empreses afectats en l'àmbit de l'habitatge, social i de l'activitat econòmica.

Darrera actualització: 20.03.2020 | 12:11