Canovelles ja és zona de seguretat amb prohibició de caça

Dilluns, 29 de març de 2021 a les 12:50

La Generalitat de Catalunya, a petició de l’Ajuntament de Canovelles, ha aprovat l’ampliació de la zona de seguretat a efectes relatius a la caça. Així, es prohibeix la utilització de qualsevol arma de foc o similar per a l’exercici de la caça a tot el terme municipal, a excepció de les batudes expressament autoritzades.

Des d’aquest mes de març, ja no es pot practicar la caça de manera lliure al bosc de Can Marquès, a Can Cuana o a la zona de Can Comes, entre d’altres. Després que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat hagi aprovat declarar la totalitat del terme municipal de Canovelles com a zona segura, als efectes cinegètics, queda prohibida qualsevol arma de foc o assimilable, així com disparar en direcció a aquesta zona amb la finalitat de garantir la seguretat de les persones i de llurs béns.

Excepcionalment, quan l'elevada densitat o abundància d'alguna espècie de caça ocasioni danys als cultius agrícoles, danys a instal·lacions o accidents de trànsit, la Generalitat podrà autoritzar-hi caceres amb la finalitat de controlar la població d'aquestes espècies.

Cal destacar que el nombre d’hectàrees disponibles no són suficients per establir una àrea privada de caça, on es permeti dur a terme l’activitat cinegètica de manera controlada i mitjançant un conveni de cessió de l’aprofitament de l’espai. És per això que, finalment, tot el terme municipal ha estat declarat zona segura.

El procés per assolir la zona segura

Des del 2013 i fins ara, només era considerada zona segura (on es prohibeix la caça sense autorització prèvia) la trama urbana del municipi, que suma poc més de 270 hectàrees. Per contra, es considerava com a zona de caça lliure la part no urbana, que té una població molt disseminada, hi ha activitat agrícola i és un lloc freqüentat per excursionistes i caminaires.

La pràctica de la caça a la trama no urbana provocava inconvenients, com el soroll dels trets o la caiguda de perdigons en terrenys particulars, i situacions de risc, a causa de la coexistència de l’activitat de caça amb la de l’esport i el lleure. A més, la realització d’aquesta activitat de manera lliure dificultava el control sobre quines persones estaven caçant.

És per això que, el febrer del 2020, l’Ajuntament de Canovelles va sol·licitar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya l’ampliació a tot el municipi de la zona de seguretat. I, finalment, el 25 de març de 2021, la Generalitat ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ ARP/817/2021, de 23 de març, per la qual s'amplia la zona de seguretat, als efectes cinegètics, del terme municipal de Canovelles.

 

Darrera actualització: 29.03.2021 | 12:55