Canovelles fa deu anys que te mil anys

Dimecres, 27 de juny de 2018

El Teatre Auditori de Can Palots s’omple de gom a gom en l’acte d'homenatge als 248 nens i nenes  mil·lenaris

L’edat d’un poble es compta a partir de la primera referència escrita en què se n’esmenta el nom. A Canovelles, el primer document escrit que fa menció del terme de Canovelles data del 26 de juny de l’any 1008. A l’arxiu de la corona d’Aragó hi ha un document d’una permuta de terres a Canovelles signat en aquesta data. Però la història del poble com a comunitat és anterior, segons les restes arqueològiques trobades és del neolític mitjà (3.500 anys aC).

Dimarts, 26 de juliol, va tenir lloc l'acte d'homenatge a tots els nens i nenes mil·lenaris. L'alcalde, els regidors, diversos membres de les entitats de Canovelles, pares i infants van assistir a aquest acte festiu de felicitació a tots els nens i nenes nascuts al 2008.

Els infants i les seves famílies van ser rebuts per diferents personatges arribats des de  l’edat mitjana.

Va obrir l’acte la regidora de Cultura , Yolanda Sanchez: “Avui, 26 de juny de 2018, celebrem que fa 10 anys que tenim mil anys. Ja fa deu anys, que tots junts al 2008: Ajuntament, entitats de tot el poble, voluntaris...ens van voler organitzar, per cridar ben alt i celebrar orgullosos que Canovelles era un poble mil·lenari”. Va dir la regidora, que continuà dient “Avui l’objectiu és reforçar la idea que som un poble; que Canovelles, amb el que té de bo i de dolent, és el millor poble perquè és el nostre... hem volgut així rememorar aquella celebració  i  hem volgut a aplegar els nens i nenes que vau néixer aquell 2008 que celebràvem que teníem mil anys, i veure com estàveu, com heu crescut després de 10 anys”

A continuació es va donar pas a la representació de petits esquetx de l’obra de teatre “Canovelles, del rei o del senyor?”, creada pels propis veïns i veïnes del poble sota la direcció d’Àngel Sánchez i Josep Ignasi Pascual. A traves d’aquesta obra es va   explicar al públic la història del municipi des que al 1008 el senyor Ingilbert i la seva dona Incúncia fessin un canvi de terres amb l’abat Ot de Sant Cugat i fins al 1736 aproximadament, quan el poble va aconseguir la llibertat del senyor feudal. Una representació que va acostar la història dels primers anys de Canovelles a totes  els assistents a l’acte.

Posteriorment es va dirigir al públic el alcalde, Emilio Cordero.  L’any 2008 van passar dues coses importants: els canovellins i les canovellines vàrem celebrar el nostre aniversari, els nostres mil anys, el nostre Mil·lenari. Ho vàrem fer entre tots i amb molta il·lusió. I van néixer els nens i nenes mil·lenaris. Els vostres fills i filles, que també són els nostres petits ciutadans i ciutadanes. Aquest nens i nenes sempre seran els nens i nenes mil·lenaris. Cada any que celebrin el seu aniversari celebrarem l’aniversari de Canovelles, l’aniversari de tot un poble. Va dir Cordero, que continuà dient “Vull insistir, una vegada més, que els vostres fills són els nostres ciutadans i volem compartir amb vosaltres aquesta responsabilitat en l’educació d’aquest petits a través de l’escola, les activitats escolars, l’esport, els equipaments públics, els casals d’estiu i un llarg etc. Els nens i nenes mil·lenaris també són els nostres nens i les nostres nenes”

L’Alcalde va finalitzar la seva intervenció llegint  un fragment del discurs pronunciat per Francesc Torres Villa, diputat Provincial al setembre de 1929 a Canovelles: "MAI NO NEGUEU LA VOSTRA HUMIL ASCENDÈNCIA. NO US SAPIGA MAI GREU DE DIR QUE SÓU DE CANOVELLES, PER MOLT AMUNT QUE ARRIBEU. PENSEU QUE AL MÓN VAL TANT AQUEST POBLE HUMIL, COM LA CIUTAT MES GRAN DE LA TERRA"

Els nens i nenes van pujar  a l'escenari del Teatre Auditori Can Palots per rebre un obsequi molt especial: un  diploma personalitzat i una samarreta commemorativa amb la següent frase “Fa 10 anys que som nenes i nens mil·lenaris 2008 – 2018”

L'acte d'homenatge va acabar amb un petit refrigeri  i la foto de “família” de tots els nens i nenes mil·lenaris.

 

Darrera actualització: 27.06.2018 | 11:22