Canovelles aposta per RECICLOS, el sistema que recompensa per reciclar

Dimarts, 16 de març de 2021 a les 12:50

Més de 16.800 veïns i veïnes de Canovelles podran obtenir premis sostenibles i socials al reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes en els 80 contenidors grocs situats a la via pública.

Des d’aquest dimarts, els habitants de Canovelles compromesos amb el reciclatge podran obtenir recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament de Canovelles per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.

Així, Canovelles es converteix en un dels municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper, mentre segueixen fomentant la circularitat dels envasos, contribuint a donar-los una nova vida.

Com funciona RECICLOS?

Els més de 16.800 veïns i veïnes de Canovelles podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 80 contenidors grocs dels carrers del municipi als quals se'ls ha incorporat tecnologia (un codi QR) i obtenir recompenses al fer-ho.

Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Canovelles només han de registrar-se a la webapp app.reciclos.com, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar, dipositar-lo a un dels contenidors grocs i escanejar el codi de barres del contenidor. Al fer-ho obtindran punts denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l'entorn dels ciutadans de Canovelles, com contribuir a la construcció d'aparcaments per a bicicletes en els voltants dels col·legis del municipi.

Així, l’usuari pot bescanviar els punts RECICLOS per participar en sortejos setmanals de productes com patinets, o bé donar-los al projecte col·lectiu per assolir els repte d’instal·lar aparcaments de bicicletes a les escoles del municipi, el primer projecte que es durà a terme a Canovelles.

A més, RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d'aquest tipus d'envasos. Per aquest motiu, estableix un límit setmanal a les llaunes i ampolles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts al reciclar.

Aquest sistema de reciclatge SDR ha estat presentat aquest matí en un acte que ha tingut lloc a la plaça de la Joventut, al costat d'un dels contenidors grocs del municipi que ja incorporen aquesta tecnologia, i al què han assistit Emilio Cordero, alcalde de Canovelles; Francesc Sánchez, regidor d'Espais Públics i Servei de l'ajuntament; Albert Camps, president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental; Ignasi Valls, gerent del Consorci per la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i Xavier Balagué, gerent d´Ecoembes a Catalunya.

Durant l'acte, Emilio Cordero, alcalde de Canovelles, ha afirmat que “la implantació d’aquest sistema ha de servir per fomentar el reciclatge, una de les assignatures pendents del nostre municipi, i alhora ens ofereix l’oportunitat de dur a terme projectes col·lectius i sostenibles gràcies a l’esforç i la col·laboració de tota la ciutadania”. En aquest sentit encoratgem al veïns a participar-hi per tal d’assolir ben aviat el primer repte, l’aparcament de bicicletes”.

Per la seva banda, el gerent d'Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, he destacat que "gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Canovelles a través de les recompenses que obtenen al reciclar. És la primera vegada que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat".

On s’ha implantat RECICLOS?

El Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, RECICLOS ja arriba a més d'un milió de ciutadans catalans. A més, també hi ha instal·lades màquines en estacions de Ferrocarrils a l'Àrea Metropolitana de Barcelona ​​i a mercats municipals de la ciutat de València, que recompensen als ciutadans que reciclen en elles.

RECICLOS està present en municipis de la Comunitat de Madrid, Andalusia, Aragó, Múrcia, la Rioja, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Al llarg d'aquest any, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres estacions de transport i centres comercials i d'oci, facilitant, d'aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.

 

 

Darrera actualització: 16.03.2021 | 12:55

Imatges

RECICLOS PRESENTACIO RECICLOS demostracio reciclos demostració