Canovelles acull la segona jornada territorial de la comunitat STEAMCat

Dimecres, 22 de març de 2023 a les 15:45

A la sessió, organitzada pel Departament d’Educació i celebrada aquest dimecres, hi han participat prop d’una quarantena de representants dels centres STEAMcat del Maresme-Vallès Oriental, Vallès Occidental i Barcelona. Els assistents han visitat l’escola Joan Miró i el Centre de creació i coneixement de Canovelles, més conegut com l’aula maker municipal.

La jornada s’ha iniciat a Can Palots amb la benvinguda del cap de servei d'Innovació Educativa de la Generalitat de Catalunya, Manel Merino, i amb la presentació del Centre de creació i coneixement municipal per part de l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero. A l’acte, també hi ha assistit la regidora d’Educació, Laura Santano, i la regidora de Serveis Socials, Yolanda Sánchez.

A continuació, els participants han visitat l’espai maker del municipi i l’escola Joan Miró, un dels centres educatius de Canovelles que forma part de la xarxa STEAMCat. D’aquesta manera, han conegut de primera mà les experiències que es desenvolupen al municipi.

La jornada ha acabat a Can Palots, amb una sessió STEAMCat que girava entorn a l’orientació i equitat.

Què és l’STEAM?

En el món pedagògic, l’enfocament STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) aprofita situacions contextualitzades i problematitzades per treballar les ciències, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques, cercant solucions creatives i crítiques. Es tracta d’un enfocament integrador on l’aprenentatge està centrat en l’alumne, que fomenta l’anàlisi i el pensament crític, i que parteix del treball cooperatiu de l’alumnat. 

El Centre de creació i coneixement de Canovelles

L’aula maker és un espai que es va inaugurar el juny de l’any passat amb un projecte pilot: un campus d’estiu de programació i robòtica adreçat a alumnes del cicle superior de primària i de secundària. Aquest curs 2022-2023, s’estan realitzant tallers extraescolars amb infants i joves el municipi on es faciliten eines i recursos per desenvolupar diferents habilitats: com el disseny, la programació, la construcció d’enginys o la robòtica. I, de cara al curs vinent, la intenció del consistori és ampliar-ne l’ús i promoure la realització de tallers per a escoles i instituts en horari lectiu.

A l’espai hi ha diferents estacions de treball (de tall, d’impressió 3D, de stop-motion, de robòtica, de mecànica i d’informàtica) i taules centrals que fomenten el treball cooperatiu. A més, compta amb la possibilitat de moure certs elements per poder adequar l’espai a les necessitats de cada moment.

 

Darrera actualització: 22.03.2023 | 15:56