30 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística

Divendres, 15 de novembre de 2019 a les 14:00

L’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, i la regidora de Cultura, Yolanda Sánchez, van assistir el passat dimecres, 13 de novembre a l’acte de celebració del 30è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística, que va tenir lloc  al Teatre Nacional de Catalunya, amb presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la presidenta del Consorci i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

La veïna de Canovelles Laouratou Balde, d’origen senegalès i alumna del cursos de català, ha sigut una de les protagonistes de l’acte, juntament amb altres companys i participants del Voluntariat per la llengua.  Balde va llegir un text en la seva llengua materna, el fula, que després va traduir al català. Va explicar  que volia aprendre a parlar i escriure català perquè podia ajudar-la en la seva vida professional, i també per tenir més coneixements sobre la cultura catalana.  Va acabar la seva intervenció amb una frase que convida a reflexionar: ‘Houbame ko kari houbi ko on fotou soukoundou’ (trena’m els cabells com els de l’altre, sempre que tingui la mateixa longitud de cabell).

La seva participació simbolitza el reconeixement a tots els aprenents de llengua catalana que, al llarg d'aquests 30 anys, s'han format al Consorci.

L'acte combinava humor i rigor informatiu, de la mà de l'actriu Emma Vilarasau i de l'actor Quimet Pla, que van conduir una hora de vivències i emocions, sota la direcció de Josep Maria Mestres i guió de Guillem-Jordi Graells. També hi van participar Lídia Pujol, que va interpretar "He mirat aquesta terra", el poema de Salvador Espriu musicat per Raimon, i "Hi ha gent", amb lletra de Joan Vergés i música de Toti Soler.

Halldor Mar, el cantautor islandès de Katalonski, va interpretar la cançó El català és futur, estrenada aquest estiu expressament per celebrar l'aniversari del Consorci. Un ritme optimista, que destaca el paper fonamental de la llengua en la cohesió social del país en termes esperançadors de futur.

Darrera actualització: 15.11.2019 | 14:03