Menhir de Ca l'Estrada

L'estàtua-menhir de Ca l'Estrada és una estàtua-menhir del 3500–2500 aC, que fou descoberta l'agost de 2004 al jaciment de Ca l'Estrada. La peça forma part de la col·lecció del Museu de Granollers.

Es tracta de l'escultura d'una figura humana realitzada sobre un petit menhir de 93 cm d'alçada del que es conserven només algunes cares esculpides perquè es va trobar parcialment fragmentada.

L'estàtua menhir de Ca l'Estrada està feta d'un bloc de gres vermell procedent del Figaró. En el cap s'observen diverses cassoletes o cúpules esculpides, que poden ser la representació del cap o estar fetes per encaixar-hi material perible. En el dors es distingeixen unes ratlles fines i uns plecs que correspondrien als cabells, un abric o a una capa, i al costat esquerre hi ha una mà, un braç i unes línies verticals que s'interpreten com un ceptre o arma.

Si bé els diferents elements i motius representats ens remeten a les estàtues-menhir del grup de la Rouergue (França), les 4 cassoletes sobre del determinen un element distintiu de la zona. Aquest motiu s'ha trobat en altres lloses de dólmens i de menhirs de Catalunya, es creu que tenien una funció ritual probablement relacionada amb la recollida d'aigua de pluja.

Darrera actualització: 20.10.2021 | 13:52

Imatges