Canovelles aprova el Pressupost Municipal per al 2023

Divendres, 25 de novembre de 2022 a les 09:00

El ple de Canovelles ha aprovat, per a l’any 2023, un pressupost municipal de 17.537.182,21 euros. Els comptes, que suposen un increment de l’1,51% respecte als del 2022, pretenen adaptar-se al context d’inflació, donar una resposta social a la crisi econòmica, promoure l’oci i la cultura, i augmentar la inversió pública.

El Pressupost Municipal ha estat aprovat amb 14 vots a favor de l’equip de govern, d’ERC i de Ciutadans, i 2 abstencions d’En Comú Podem. Podeu veure la sessió plenària aquí.

El pressupost contempla uns ingressos de 17.537.182,21 euros sense la necessitat d’incrementar cap taxa ni cap impost, tal com es va aprovar a l’anterior sessió plenària. Cal destacar que, a causa de la inflació, la pujada de preus dels subministraments, el pressupost preveu un increment de la despesa en gas del 395%, en electricitat del 32,5% i en combustibles 82%. No obstant això, gràcies a la solvència financera de l’Ajuntament de Canovelles, amb una ràtio d’endeutament de 12.37, i a l’increment de recursos per part de l’Estat, el consistori ha pogut congelar les Ordenances Fiscals per al 2023.

A més, el pressupost es veuria augmentat en cas de rebre diverses subvencions sol·licitades a altres administracions i que estan destinades a desenvolupar projectes en l’àmbit social. Entre elles destaquen 65.000 € dels fons Next Generation destinats al projecte de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescència, 141.000 € per al servei de cures plural per a nens i nenes de 0 a 14 anys, i 21.800 € destinats a projectes de suport emocional.

Resposta social per pal·liar la crisi econòmica

Pel que fa a les despeses, els comptes preveuen l’augment de recursos per a donar suport a les persones que més ho necessiten i impulsar polítiques que fomentin la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Així, es preveu doblar els recursos destinats a ajuts socials (amb un increment del 53%), augmentar amb 40.000 € els ajuts menjador i incrementar els programes de primera atenció com l’atenció domiciliària o a la gent gran. D’altra banda, el pressupost preveu una dotació econòmica per realitzar l’estudi viabilitat per a la construcció i explotació d’un centre de dia públic a Canovelles així com la posada en marxa de l’oficina local d’Habitatge a través del conveni amb el Consell Comarcal.

Una aposta per la participació, l’oci i la cultura

Els comptes per a l’any 2023 preveuen recursos per l’elaboració d’un nou Pla Local de Joventut, la posada en marxa d’un projecte pilot de pressupostos participatius joves i la dinamització del lleure i la formació. També es contempla posar en marxa un procés participatiu amb entitats i un increment de 71.000 € en la dotació destinada a les festes populars.

Augment de la inversió pública

Les principals inversions contemplades al pressupost per a l’any 2023 són la millora de l’enllumenat públic al polígon de Can Castells, amb 120.000 €; la partida per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, dotada amb 50.000 €; la partida destinada a la renaturalització urbana del municipi, amb 40.000 €; i l’import destinat a la redacció del projecte de la nova pista d’atletisme municipal, que suma 20.000 €.

Cal destacar que aquestes inversions es complementaran amb les que finalitzaran durant el 2023, com la remodelació d’El Campanar, la posada en funcionament del nou Ajuntament o la remodelació de l’illa formada pels carrers de Sant Eudald, de Sant Jordi i del Molí de la Sal.

Darrera actualització: 25.11.2022 | 09:21