RECORDATORI! El 14 de setembre es farà la prova del sistema d'alertes de Protecció Civil

Dimecres, 13 de setembre de 2023 a les 10:30

El proper dia 14 de setembre es realitzarà la prova a la vegueria de Barcelona. Tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la vegueria de Barcelona (Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat) rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat.

Tots els telèfons mòbils que estiguin a la zona, encara que els duguin persones que estan de pas per carretera o ferrocarril, rebran el següent missatge de text: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. El missatge s’enviarà en català, castellà i anglès.

L’enviament es farà de la següent manera:

  • 10 hores: Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
  • 11 hores: Barcelona
  • 12 hores: Vallès Occidental
  • 13 hores: Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat

Recordeu que:

  • El terminal haurà d'estar encès i tenir cobertura del seu proveïdor de telefonia.
  • El sistema no té informació sobre la quantitat de terminals que reben el missatge.
  • S'envia indiscriminadament a tots els mòbils que es troben a la zona de cobertura de les antenes activades.
  • La delimitació de l'àrea afectada és aproximada, dependrà de la cobertura de l'antena que s'activa.
  • El sistema prioritza que els terminals de l'àrea afectada rebin el missatge. Prioritza el seu enviament davant d'altres comunicacions.
  • Tot i que el mòbil es trobi en silenci, l'alerta serà sonora.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu en què l’autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme com pot ser el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions o bé accions que ha d’evitar fer.

El missatge arriba acompanyat d’un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Les persones que el rebin no han de trucar al 112, només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi. Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre’l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en els que les alertes sonen encara que sigui en mode avió.

Com que l’eina de missatgeria desenvolupada per l’Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet en les quatre proves realitzades fins ara, una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d’una enquesta anònima que no recull cap dada.

Podeu trobar tota la informació del sistema i de la prova en aquest enllaç: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/cecat/vols-rebre-alertes-protecciocivil/

Informació elaborada per la Direcció General de Protecció Civil

Darrera actualització: 13.09.2023 | 10:06