Ple de gom a gom a la visita guiada al Centre d’Interpretació “la nostra memòria” a Can Palots.

Dijous, 14 de març de 2019 a les 11:05

Un centenar de  persones van assistir a la visita guiada a l’exposició “ La nostra memòria” a càrrec del doctor F. Xavier Hernández Cardona, catedràtic de didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, que va tindrà  lloc el  dimarts 12 de març, a les 19.00 h al Teatre Auditori de Can Palots 

El Centre d'Interpretació és un equipament cultural de proximitat que busca la sensibilització, la informació i la formació de tots els públics entorn de la història i el patrimoni de la vila o el territori en qüestió. Aquest patrimoni reconeix la producció cultural de les comunitats com quelcom que recull el seu esdevenir històric i social. 

Per aquest racó del món hi ha passat molta gent: els ancestres del neolític, romans i visigots, nobles i pagesos, menestrals i rodamóns, treballadors d’arreu. Cadascuna de les generacions dels seus habitants hi ha deixat petjada.

Tota aquesta història encara es pot entreveure en les restes arqueològiques, en edificis singulars, en esglésies, en recs, en ponts..., però també en els noms dels llocs i en els records de les persones.

Tot plegat conforma el nostre patrimoni cultural. És la nostra herència. La nostra obligació és conservar-la, però també transmetre-la, conèixer-la i estimar-la. I, precisament això, es l’objectiu d’aquets petit Centre d’interpretació.

Fa un any l’Ajuntament va  produir l’exposició: “PATRIMONI: Testimoni de la història de CANOVELLES”. que a traves de l’arquitectura ens il·lustra  la  historia del nostre poble  i , per tant , la dels  Canovellins i las Canovellines. Aquesta exposició està  itinerant per diferents equipaments i centres educatius, i avui es presenta el Centre d’interpretació.

En definitiva el que esta fem l’Ajuntament es desenvolupant allò que indicava   el Pla Director del patrimoni Cultural de Canovelles. Entre altres moltes actuacions en aquest pla esta previst ubicar el Centre de Interpretació definitiu en Ca la Piua junt al Moli de Can Marc.

Tot plegat i aquesta actuació en concret  ens permet conèixer millor el nostre passat, però també ens ha de servir per impulsar la identitat que ens sigui referent per tal de promoure i aconseguir la cohesió social tan indispensable en tot poble. En aquest camí, conèixer els nostres orígens és imprescindible perquè cal conèixer les arrels per estimar-les, valorar-les i entendre millor el present, Saber d’on venim ofereix el sa orgull de sentir-nos canovellins i canovellines.

Sentiment de pertinença, Orgull de ser Canovellí, cohesió social a traves de la  diversitat, .... tot això son objectius que es treballen des de  la transversalitat i la globalitat. Aquest espai  es un gra de sorra en aquest camí.

Al Centre d’Interpretació hi podreu trobar des de una rèplica de l’esquelet trobat a Ca l’Estrada II, el menhir, una cota de maia de la Domus d’Olivet, un vídeo amb entrevistes a gent de Canovelles, un petit vídeo mapping amb el relleu del municipi... tot un recorregut per la història i el patrimoni de Canovelles tangible a l’abast de la ciutadania.

El doctor F. Xavier Hernández Cardona, catedràtic de didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, no sols va parlar sobre que hi podem trobar al Centre d’Interpretació, com s’ha fet. També ho va fer  sobre l’esforç que han fet molts ciutadans per arribar a aquest punt tant important de poder acollir a Canovelles un Centre d’Interpretació com aquest.

 

 

Darrera actualització: 14.03.2019 | 11:12