Es posaran a l’abast del públic més de 67 pergamins i diverses capses amb documentació de Can Marquès

Divendres, 1 d'abril de 2022 a les 10:15

L’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental catalogarà i digitalitzarà el fons documental de la masia de Can Puig, on s’inclouen pergamins que daten del segle XII al XVII així com nombrosos documents de la masia de Can Marqués, a Canovelles.

A Can Puig es conserva el fons de la masia lliçanenca i també el de la masia de Can Marquès de Canovelles, ja que les dues famílies es van unir a finals del segle XIX, quan Josep Puig i Xiol, que va ser alcalde de Lliçà d’Amunt del 1930 al 1933 i fundador de l’ateneu Aliança, i Maria Marquès Puig, de la masia canovellina, van contraure matrimoni.

Així, es tracta d’un fons documental molt important a nivell cultural i històric. El fons de Can Puig Inclou prop de 200 pergamins que van del 1171 al 1619 i diversos lligalls que van del segle XV al XX. Corresponent a una època més recent, el fons també compta amb programes de Festa Major, butlletins municipals, fulls parroquials o documentació de l’Aliança, entre d’altres. Pel que fa als documents de la masia de Can Marquès de Canovelles, s’inclouen 67 pergamins del 1252 al 1684 i diverses carpetes i lligalls fins al segle XX.

La classificació i digitalització del fons és un projecte conjunt de l’Arxiu Comarcal, l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt i l’Ajuntament de Canovelles, que permetrà que la majoria d’aquests documents puguin ser consultables a través de la web ‘Arxius en Línia’ de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de la Generalitat de Catalunya.

A més, tant l’Ajuntament de Canovelles com el de Lliçà d’Amunt rebran una còpia digital de la documentació relativa als seus municipis, que també podran difondre i posar a disposició del públic.  

Un fons documental conservat durant segles!

Aquesta iniciativa no seria possible sense la col·laboració de la família propietària de Can Puig, que ha conservat al llarg del temps aquest fons documental, de gran importància a nivell històric, patrimonial i cultural. I que, actualment, ha mostrat la seva voluntat de difondre’l, donar-lo a conèixer i posar-lo a l’abast de la ciutadania.

 

Darrera actualització: 01.04.2022 | 10:11