Cròniques de la Festa Major 2023. Pelegrins, himnes i tradicions

Dilluns, 24 de juliol de 2023 a les 12:30

Moltes tribus tenen les seves processons, romeries, rues i peregrinacions. A Canovelles, ens agrada molt pelegrinar pels carrers del poble, anar d’un lloc a l’altre, cantant, ballant i fent festa. Machado deia: “Caminante, no hay camino, se hace camino al andar.” Carai! I tant que hem fet camí aquests dies de Festa. Canovelles el poble de les cercaviles: Posa’t les piles, carnaval dels barrets, cercavila dels Cans i les Ovelles, cercavila de nit, cercavila motera, cercavila de gegants, catxarrada, anar a dormir, cercavila musical, cercaxuxes... Caminem, caminem molt i fem camí deixant empremta amb records i experiències viscudes que anys més tard recordarem amb un somriure.

Sovint aquestes peregrinacions van acompanyades de càntics i himnes. A Canovelles, en tenim un de molt conegut: “Arriba. Arriba, arriba. Arriba toda la afición. Vamos, vamos Canovelles. Vamos, vamos Canovelles. Vamos, vamos campeón.” Qui no l’ha cantat mai? Qualsevol moment és bo per fer-ho i la catxarrada és un d’ells. Recordo els inicis d’aquest acte: olles, paelles, xiulets, bidons de ferro i molt soroll. Actualment, ha evolucionat una mica. L’essència de fer soroll es manté, però s’acompanya d’aigua, de molta aigua. Malauradament, aquest any amb la sequera s’ha hagut de reduir. De la mateixa manera, aquest any el partit de “futbol” entre els Cans i les Ovelles no s’ha pogut fer a Can Duran on la gent s’omplia de fang fins a les celles. Ha tornat al camp de futbol, on recordo anar de petit amb la meva mare, jugar amb les pilotes de rugbi menjar síndria i banyar-me a la piscina. Potser és un dels records més lúcids que tinc de la Festa Major de quan era petit, d’això ja fa uns quants anys.

Si abans us he parlat de pelegrinatges i himnes, permeteu-me que ara ho faci de tradicions. Des de fa molts anys, el diumenge de Festa Major els membres de la tribu es reuneixen en un bosc sota l’ombra dels arbres, per menjar, beure i compartir. Una taula gran enmig, la gent deixa els seus plats i a dinar. Evidentment, després d’un ritme tan frenètic durant aquests 11 dies de festa i activitats, la gent aprofita aquest moment per descansar. Fins i tot, aquest any, hi ha qui s’ha adormit amb un got a la boca.

La cohesió i la tradició es fa per la panxa. Només cal veure el concurs de truites de dijous. Passejar el dissabte per la plaça amb la tapa solidària. El diumenge amb el menjar i beure a Ca la Tona;  la veneració al déu Bacus amb el nou concurs de kalimotxo o el berenar de la Gent Gran a ritme de pasdoble. Canovelles és un poble que cuida els savis de la tribu: les persones grans, les persones que fa anys que caminen, peregrinen i van deixant empremta.

 

El relator de la Festa Major 2023

El relator de la Festa Major dels Cans i les Ovelles, figura estrenada el 2019 per explicar jornada a jornada l’activitat festiva, és el canovellí Alessio Cruz Nesto. El jove de 29 anys és professor de Llengua Catalana i Literatura en un Institut de Secundària i Batxillerat. Està estretament vinculat tant al teixit associatiu del municipi com a la Festa Major. A més, ha participat en la realització del Vídeo de la Festa Major!

Darrera actualització: 24.07.2023 | 12:42