Canovelles treballa per fer visitables les troballes neolítiques de Ca l’Estrada

Dijous, 18 de febrer de 2021 a les 12:15

L’Ajuntament de Canovelles està treballant per a la museïtzació del jaciment neolític que actualment es troba al soterrani de l’escola Els Quatre Vents. L’objectiu és posar a l’abast del públic, tant local com d’arreu del territori, uns vestigis únics i de gran interès històric.

Aquest matí s’ha presentat el projecte de museïtzació del jaciment arqueològic de Ca l’Estrada a l’equip directiu i a representants de l’AFA de l’escola Els Quatre Vents. El projecte preveu l’actuació a dos espais diferents: el soterrani, que es vol convertir en un espai visitable, i el vestíbul del centre educatiu, on es vol instal·lar la reproducció d’una de les cabanes.

Concretament, a l’espai del vestíbul de l’escola es proposa la instal·lació d’una rèplica d’una cabana neolítica, tal com podrien ser les que es van trobar, i de plafons explicatius sobre el jaciment. Pel que fa a la part inferior, on es conserven part de les restes in situ, es proposa una intervenció per recuperar i consolidar les restes, actualment cobertes amb geotèxtil i terres. A més, es pretén realitzar un gran mural a la paret nord on es recreï el poblat neolític de Ca l’Estrada, recrear una de les tombes a escala real, i instal·lar dues vitrines amb el material arqueològic trobat.

El projecte de museïtzació ha estat realitzat per l’empresa d’arqueologia i patrimoni Arrago SL i, més concretament, per Joana Melo i Jordi Roig, director de la intervenció arqueològica del 2016 en què es van trobar les restes. A més, el document inclou un càlcul aproximat del què costaria fer realitat el projecte i que ascendeix a prop de 32.000 euros. Ara, i amb el projecte ja redactat, l’Ajuntament de Canovelles té previst fer els passos pertinents per poder començar a museïtzar l’espai a finals d’aquest 2021.

Un projecte de futur amb voluntat didàctica

La museïtzació d’aquest espai està vinculada al Centre d’Interpretació del municipi, que està previst traslladar-lo a Ca la Piua en un futur, i al parc arqueològic de Ca l’Estrada, que es vol construir a l’entorn per recrear la vida i l’aspecte que tindria el poblat neolític. Amb tot, es pretén posar el nom del Canovelles dins el mapa patrimonial de Catalunya i, especialment, pel que fa al passat neolític. Les diverses accions que es volen dur a terme tenen un clar objectiu didàctic i la voluntat de fer comprensible els elements del patrimoni que faciliten ponts de diàleg entre el present i el passat.

 

Darrera actualització: 18.02.2021 | 12:18