Canovelles torna a reviure el seu passat medieval als voltants de l’Era de Can Castells

Dimarts, 19 de setembre de 2023 a les 10:30

L’Era de Can Castells i els seus voltants tornaran a acollir aquest dissabte, 23 de setembre, la Fira Medieval de Canovelles. L’esdeveniment, que s’emmarca dins les Jornades Europees de Patrimoni, tindrà lloc entre les 10 i les 21 hores.

A banda de l’habitual mercat de productes artesans, el programa d’enguany comptarà amb visites guiades a l’església de Sant Fèlix, cercaviles, tallers i jocs familiars, exhibicions menestrals, sardanes, degustacions i la representació de l’espectacle ‘Canovelles, del rei o del senyor?’.

Pel que fa a les cercaviles pel nucli antic, n’hi haurà dos: a les 12 h començarà la cercavila dels músics del regne, i a les 20.30 h la d’acompanyament de les i els artistes del regne. A més, a les 12 h hi haurà audició de sardanes a l’Era de Can Castells, i entre les 12 i les 14 h es farà una rondalla itinerant pels voltants de la fira. La jornada clourà a les 21 h amb una exhibició de balls i danses medievals, bastons de foc, diablesses i bruixes a la mateixa era.

A les 19 h s’oficiarà la missa a l’església de Sant Fèlix, i en acabar tindrà lloc una de les activitats centrals de la fira, la representació de l’obra ‘Canovelles, del rei o del senyor?’, l’espectacle que recrea l’origen medieval del terme de Canovelles, documentat el 1008 en els escrits de bescanvi de terres entre el matrimoni dels senyors Ingilbert i Incúnia i l’abat Ot de Sant Cugat.

A més, durant tota la jornada petits i grans podran gaudir de tallers de manualitats amb llana i fang, màgia, joc de bitlles catalanes, tir amb arc, servei de pintacares, degustacions i mostres d’oficis artesans, i exhibició de cant coral.

La Fira Medieval està organitzada per l’Associació Cultural Canovelles Medieval i la Colla de Diables de Canovelles, i compta amb la col·laboració l’Ajuntament de Canovelles i de la Parròquia de Sant Fèlix.

Visites guiades i portes obertes a l’església de Sant Fèlix

De 12 a 13 h i de 17.30 a 18.30 h, hi haurà visites guiades i portes obertes a l’església de Sant Fèlix.

L’església parroquial de Sant Fèlix de Canovelles és un dels pocs edificis de Catalunya del primer art romànic, probablement edificat a la segona meitat del segle XI i construïda amb una sola nau allargada amb bandes llombardes al voltant de tota la façana.

A l’interior s’hi conserven dos quadres dedicats a Sant Roc i a Sant Andreu de finals del segle XVI. A la rectoria hi ha dues taules procedents d’un retaule on hi ha representats Sant Llorenç i Santa Puríssima. La parròquia posseïa un notable tresor d’orfebreria que va desaparèixer el 1936 amb la Guerra Civil Espanyola. Actualment, es conserva una naveta del segle XVII i una imatge de la Mare de Déu del Roser feta d’ivori.

 

Darrera actualització: 19.09.2023 | 10:01