Canovelles posa en marxa una campanya que té per objectiu promoure el civisme i la cura de l’espai públic

Dimarts, 3 de març de 2020 a les 13:50

L’Ajuntament de Canovelles ha engegat una campanya de civisme anomenada ‘Canovelles teva i neta! Així si, així no!’ que té per objectiu promoure la cura de l’espai públic fent corresponsables del manteniment de la via pública a tots els veïns i veïnes del municipi. Així, s’han instal·lat cartells, banderoles i pancartes als carrers principals i, des d’aquesta setmana, agents cívics expliquen i fan pedagogia de la campanya a peu de carrer.

La campanya, que s’allargarà durant els propers mesos i que es complementarà amb activitats divulgatives i la propera reedició de les ordenances de civisme, es marca el repte de promoure la correcta separació de residus i la recollida dels excrements dels animals de companyia, així com reduir el nombre d’abocaments de trastos vells.  

Trucar al 900 720 648 per llençar mobles vells. Telèfon gratuït!

Una de les potes fonamentals de la campanya és la conscienciació sobre la necessitat de trucar al telèfon 900 720 648 per tal de concertar dia i hora a l’hora de llençar mobles o trastos vells. Aquest servei és gratuït. Els usuaris només han de trucar i pactar el dia, l’hora i el lloc on deixaran les deixalles per tal que el servei de recollida de mobles pugui planificar la recollida en qüestió. 

A Canovelles es produeixen prop de 4.000 abocaments il·legals al llarg de l’any. Concretament, durant el 2019, es van realitzar 4.518 recollides de trastos vells o voluminosos: d’aquestes només 727 es van fer prèvia trucada al servei de recollida, mentre que les 3.791 recollides restants es van realitzar sense cap mena d’avis per part dels usuaris que dipositen la deixalla a la via pública. Aquest fet, no només encareix el servei, sinó que dificulta moltíssim la tasca dels equips de recollida, fent que les deixalles s’acumulin al carrer quan aquestes no són detectades en primera instància. 

Reciclar més per generar menys residus

Pel que fa a l’increment del reciclatge, la campanya dóna continuïtat a algunes de les iniciatives impulsades per l’Ajuntament i pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, i en aquest cas se centra en el cartó. L’objectiu principal és aconseguir augmentar el percentatge de reciclatge i és que a Canovelles només es reciclen el 25,34% de les deixalles que es generen, unes xifres molt inferiors a la mitjana comarcal situada en el 40,82%.

Cal destacar que els objectius europeus marquen que per a l'any 2020 els residus correctament segregats han de suposar un 50% del total generat. Val a dir que el cost de no reciclar correctament i, per tant, de no assolir aquestes xifres es traduirà amb un increment substancial de la taxa d’escombraries.

Cal recollir els excrements de les mascotes

La campanya també pretén conscienciar a la ciutadania sobre la recollida d’excrements de les mascotes. En aquest sentit, cal recordar que al març de l’any passat l’Ajuntament de Canovelles va repartir bosses de plàstic reutilitzables que servien per poder netejar les restes de les defecacions dels gossos amb una barreja d’aigua i vinagre blanc. Ara, la campanya torna a recordar que no recollir els excrements dels gossos a la via pública pot suposar una multa de fins a 120 euros segons l’Ordenança Reguladora de la Tinença de Gossos i Animals de Companyia.

Darrera actualització: 03.03.2020 | 13:54

Imatges

Aquí si!_Cartró Aquí no!_recollida de mobles Aquí no!_recollida d'excrements