Canovelles feminista i lliure de violències

Divendres, 26 de novembre de 2021 a les 11:45

Enguany la sessió plenària ordinària del mes de novembre coincidia amb el 25N, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Així, el ple de l’Ajuntament de Canovelles s’ha adherit al manifest institucional subscrit per la Diputació de Barcelona que, aquest 2021, explicava diferents tipus de violència masclista.

L’encarregada de llegir el manifest ha estat la regidora de Polítiques d’Igualtat, M. Flor Sánchez, i s’ha aprovat per unanimitat amb el suport dels regidors i regidores de tots els grups municipals. El manifest s’ha centrat en diferents tipus de violències: la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre, la violència vicària, la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública, la violència en l’àmbit institucional i la violència sexual. I  també ha posat de relleu que la solució d’aquesta xacra social passa per actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris.

Aprovació definitiva del BCIL

La sessió plenària també ha servit per aprovar de manera definitiva la declaració com a bé cultural d’interès local (BCIL) del conjunt de Can Recolons i antic santuari de Bellulla, format per l’habitatge, el santuari de Bellulla i els jardins, que formen una unitat.

El santuari de Bellulla és un edifici religiós d’origen medieval i relacionat amb la troballa d’una imatge de la Mare de Déu de Bellulla. La llegenda més popular situa aquest esdeveniment al segle XIII i té com a protagonista una pastora canovellina que la va localitzar al turó on s'aixecaria el santuari. La casa adossada és una casa senyorial modernista, posterior a 1910, amb elements arquitectònics de gran interès. A més, el conjunt també és important des d’un punt de vista històric per haver estat hospital de refugiats provinents d’Euskadi durant la Guerra Civil.

Ampliació de l’horari de terrasses

Durant la sessió també s’ha aprovat la modificació de l’ordenança municipal de l’ús de la via pública amb la instal·lació de terrasses i vetlladors, que permetrà ampliar l’horari d’obertura de terrasses. L’objectiu és incentivar l’activitat econòmica del sector de l’hostaleria i facilitar la recuperació econòmica després de la pandèmia de la covid-19.

La principal modificació afecta l’horari d’hivern, que fins ara, era fins a les 21 hores de diumenge a dijous i fins a les 22 els divendres, dissabte i vigílies de festius. La normativa, que s’ha considerat massa restrictiva, s’ha modificat per tal d’adequar-la a les necessitats reals dels establiments i donar resposta als comerciants, sempre tenint en compte el descans dels veïns. Així, i un cop s’aprovi la modificació definitiva, l'horari màxim durant el període d’hivern serà de diumenge a dijous de 8 a 23 hores, i divendres, dissabtes i vigílies de festius de 8 a 24 hores.

Darrera actualització: 26.11.2021 | 11:49