Visita institucional a la Domus d’Olivet

Dimarts, 15 de juny de 2021 a les 14:00

L’arqueòloga territorial del Vallès Oriental de la Generalitat de Catalunya, la propietària de la Domus d’Olivet i representants del consistori han fet una visita a la Domus d’Olivet per explicar els projectes de conservació de l’espai, entre els quals s’inclou declarar-lo com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Aquest dimarts, Gemma Hernández, arqueòloga territorial del Vallès Oriental i de la ciutat de Barcelona de la Generalitat de Catalunya, i Maria Eugènia Herrera, propietària dels terrenys on es troba la Domus d’Olivet han visitat el jaciment medieval recentment declarat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per part de l’ajuntament de Canovelles. Ho han fet acompanyades del servei municipal de Cultura i Patrimoni; de la regidora de Cultura, Yolanda Sánchez; i de l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero.

La trobada ha servit per visitar l’espai i explicar, sobre el terreny, quina intenció té el consistori respecte a la conservació de la Domus d’Olivet, ja que qualsevol actuació a la zona haurà de comptar el vistiplau del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de Canovelles vol impulsar una actuació arqueològica per tal de conservar la domus i el seu entorn. Així, preveu realitzar una neteja de les restes tant pel que fa a l’eliminació de la vegetació com en l’àmbit arqueològic. Posteriorment es vol perimetrar l’espai amb una tanca, afegir cartells informatius i senyalitzar el camí que actualment porta a la Domus d’Olivet.

En aquest sentit, la propietària de la Domus, Maria Eugènia Herrera, ha mostrat la seva predisposició per col·laborar amb l’Ajuntament i la Generalitat en tot allò que calgui per facilitar l’execució del projecte. Cal destacar que la Domus d’Olivet va ser trobada gràcies a l’estudi de l’arxiu de la família Puig, de Lliçà d’Amunt, on s’inclou el fons del mas Marquès de Canovelles. Posteriorment, també van facilitar la campanya d’excavacions arqueològiques que es va dur a terme l’any 1993.

La Domus d’Olivet, Bé Cultural d’Interès Nacional

Per la seva part, l’arqueòloga territorial de la Generalitat de Catalunya, Gemma Hernández, considera que aquesta construcció, destinada a la defensa i domini del territori, compta amb elements suficients per ser considerada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i, per tant, es podria promoure la seva declaració.

La construcció va ser una casa fortificada pertanyent a la família Riudeperes, uns senyors feudals que tenien la segona residència a Canovelles. La casa constava d’una torre circular i estava probablement constituïda per dues o tres plantes. I precisament, la seva existència remarca la importància geoestratègica de Canovelles.

El BCIN és el grau de protecció més important. És declarat per la Generalitat de Catalunya i equival al BIC (Bien de Interés Cultural) de l’estat espanyol.

La trobada també ha servit per visitar el Centre d’Interpretació del Patrimoni, actualment ubicat a Can Palots, i assistir a una de les representacions pensades per als alumnes de primària amb l’objectiu de conèixer la història de Canovelles.

 

Darrera actualització: 15.06.2021 | 14:04