Sis mil anys i un dia, un documental per donar a conèixer la memòria oral de Canovelles

Divendres, 16 de juliol de 2021 a les 10:30

Aquest dijous s’ha presentat al Teatre Auditori Can Palots el documental “Sis mil anys i un dia. Relats de la memòria oral de Canovelles (1930-2021)” un projecte de recuperació i conservació de la memòria local, amb voluntat divulgativa, que dóna a conèixer el passat més recent del municipi.

L’audiovisual compta amb el testimoni oral d’una dotzena de persones d’orígens i edats diverses que relaten una realitat, sovint oblidada, sobre diferents temàtiques, com l’evolució i els canvis urbanístics, la societat, les festes i les tradicions, la Guerra Civil i la postguerra, o la transició i la democràcia.

Concretament, s’han realitzat entrevistes a Pepita Agustí Tella, Pepeta Duran Cladellas, Emilia García de Gracia, Lluís Gausachs Pont, Maria Gispert Bofí, Marcos López Sánchez, Mariano Lucas Módenes, Francesc Martos Aguilera, José Morillas Romero, Alicia Oyono Mibuy, Assumpció Riera Roca i Antoni Vilarrasa Juncà. A més, s’ha comptat amb la col·laboració de les persones entrevistades i de prop d’una vintena d’entitats o persones a títol individual que han cedit fotografies de Canovelles.

Amb tot, es tracta d’un projecte amb finalitat didàctica, divulgativa i de dignificació de la memòria històrica que alhora ha permès dotar l’Arxiu Municipal d’un fons documental de memòria oral individual i col·lectiva a partir de les entrevistes i de material gràfic cedit pels participants.

La presentació a Can Palots

La presentació del documental, que ha estat produït per l’Ajuntament de Canovelles i realitzat per l’entitat garriguenca Associació Memòria Visual, formada pels documentalistes Jordi Vacca, Carles Riobó i Ramon Ferrandis, ha aconseguit omplir el Teatre Auditori Can Palots fins al màxim del seu aforament permès tenint en compte les mesures per a la prevenció de la covid-19. 

L’acte també ha comptat amb personalitats com l’historiador, Joan Garriga; la diputada de polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell; o l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral; entre d’altres. Tots ells han volgut acompanyar la ciutadania i les autoritats de Canovelles en un acte ben especial.

Durant la presentació l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero ha afirmat que “conèixer els nostres orígens és imprescindible per estimar-los, valorar-los i entendre millor el present. Saber d’on venim ofereix el sa orgull de sentir-nos canovellins i canovellines” i ha afegit que “la nostra obligació és conservar-la i transmetre-la. I, precisament això és el que volem amb aquest documental i amb la resta d’actuacions que s’estan fent en l’àmbit del patrimoni”. Per la seva part, la regidora de Cultura, Yolanda Sánchez, ha explicat que la història dels pobles s’ha transmès al llarg dels segles a través de la tradició oral i ha posat de relleu el procés d’elaboració del documental, que ha estat laboriós però molt apassionant.

L’acte ha acabat amb el lliurament d’una còpia del documental a les persones entrevistades i que han col·laborat en la realització d’aquest treball.

Com tornar a veure el documental

L’Ajuntament de Canovelles ha editat còpies d’aquest treball, en format pendrive. Les còpies s’han posat a la venda i es podran adquirir contactant amb el departament municipal de Cultura i Patrimoni, trucant al telèfon 670 010 401 o bé enviant un correu electrònic a patrimoni@canovelles.cat. El cost de la còpia del documental és de 6 euros.

A més, cal destacar que qui no hagi pogut assistir a la presentació del treball, tindrà l’oportunitat de veure “Sis mil anys i un dia. Relats de la memòria oral de Canovelles (1930-2021)” el proper 27 de juliol a les 21.30 hores a VOTV, just després de l’especial sobre la Festa Major de Canovelles.

Darrera actualització: 16.07.2021 | 10:31