Presentació del Pla d'Addiccions de Canovelles 2017-2020

Dimarts, 12 de juny de 2018 a les 11:00

L’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, la vicepresidenta quarta i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó,  i la cap de l’Àrea d’Atenció a les persones de Canovelles, Montse Domínguez, han presentat aquest migdia, a la Sala de plens de l’Ajuntament de Canovelles, el Pla Local d’Addiccions 2017-2020, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El Pla Local d’Addiccions de Canovelles (PLAC) vol respondre a la necessitat del municipi de reduir els problemes relacionats amb les drogues des d’un abordatge preventiu i comunitari fent referència a la corresponsabilitat dels diferents actors socials, organitzacions i institucions en la resposta als problemes relacionats amb el consum de drogues a Canovelles.

El Pla desplega les seves intervencions en els àmbits escolar (centres educatius i professionals); familiar; comunitari (cossos de seguretat; associacions de veïns; esports; joventut; oci i lleure i comunicació social); Serveis de Salut i col·lectius vulnerables.

Tot i que el PLAC fa especial incidència en el consum de tabac, alcohol o substàncies com ara el cànnabis, la vicepresidenta Meritxell Budó ha destacat que «cada cop augmenten més les demandes de suport per l'addicció a les pantalles. A banda de les addiccions més comunes -mòbil, xarxes socials o videojocs- estem trobant casos d’addicció a les apostes en línia». Segons Budó, la intervenció en pantalles requereix una resposta integral «que impliqui a la família i a la comunitat encara amb major mesura», ja que «les pantalles no deixaran d'aparèixer, i els adolescents seguiran tenint mòbil i utilitzant les pantalles de l'escola. Per aquest motiu és tan important trobar l'encaix entre l'ús quotidià i la situació problemàtica, el que requereix d’una acció comunitària liderada des dels municipis», ha afegit la diputada.

Per la seva part, l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha afirmat que el PLAC «vol respondre a la necessitat del municipi de reduir els problemes relacionats amb les drogues des d’un abordatge preventiu i comunitari fent referència a la corresponsabilitat dels diferents actors socials, organitzacions i institucions en la resposta als problemes relacionats amb el consum de drogues a Canovelles». I ha afegit que «entenem que la prevenció de les drogodependències ha de ser una responsabilitat compartida, una suma d’esforços i una acció coordinada».

El PLAC s’ha elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona durant els mesos d’octubre de 2016 a octubre de 2017.

A l’acte també s’ha fet referència al centre Spott Vallès Oriental, que va entrar en servei el passat mes d’abril a la Masia Can Lledó de Mollet del Vallès com un espai descentralitzat del servei Spott de la Diputació a la ciutat de Barcelona.

A més, s’han mencionat els altres cinc plans municipals o mancomunats que hi ha a la comarca del Vallès Oriental: el Pla de prevenció de drogues i promoció de la salut C-17 (l'Ametlla, el Figaró-Montmany, les Franqueses, la Garriga i Tagamanent), el Pla de drogues de la Vall del Tenes (Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall), el Pla integral sobre addiccions del Baix Montseny El Tritó (Breda, Cànoves i Samalús, Campins, Fogars de Montclús, Gualba, Llinars del Vallès, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina i Vilalba Sasserra), el Pla de prevenció de drogues, pantalles i riscos de mancomunitat del Galzeran (Martorelles, Sant Fost, Santa Maria de Martorelles, Montornès, la Llagosta, Vilanova i Vallromanes) i la ciutat de Granollers que, amb personal tècnic propi, ja treballa en aquest àmbit. Tots ells, amb l'assessorament i el suport de la Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 12.06.2018 | 15:33