Neix el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya

Dimarts, 23 d'abril de 2019 a les 17:00

Aquest pacte planteja un nou decret d'admissió per fer front a una de les qüestions que més preocupa al sistema educatiu català: la segregació escolar.

El Síndic de Greuges advertia el 2016 a la comunitat educativa, en un duríssim informe, que cada dia hi havia més escoles a Catalunya que semblaven guetos per l'alta concentració d'alumnes inmigrants a les seves aules. A partir d'aquest moment, va començar a gestar-se un pacte institucional per posar límit a aquest fenoment.  

El Departament d'Educació, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, entre els quals es troba Canovelles, diversos agents de la comunitat educativa i bona part dels grups polítics de l'arc parlamentari, han signat al Parlament el Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges, i que té com a principal mesura limitar la ràtio d'alumnes amb necessitats especials o de famílies desfavorides en determinats centres, per assegurar-se un repartiment més equitatiu de l'alumnat.

A més, preveu garantir la gratuïtat a la concertada i vetar la matrícula viva (alumnes que arriben nous a meitat de curs) en els centres més complexos, la creació d'una oficina virtual d'escolarització o un protocol per fer front a les irregularitats durant el procés d'escolarització. Aquest pacte suposarà millores pedagògiques, socials i comunitàries en un acord d'ampli consens entre el món municipal i l'educatiu.

Amb la signatura d'aquest pacte, el Departament d'Educació es compromet a tirar endavant, dintre d'aquesta legislatura, un total de 30 actuacions i 189 mesures per combatre la segregació escolar ja que això suposa una vulneració del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats. A més, preveu una comissió de seguiment per certificar el compliment del document.

 

Darrera actualització: 23.04.2019 | 17:19