Més d'una vintena d'entitats participen a l'ofrena floral de l'11 de setembre

Dimecres, 12 de setembre de 2018 a les 11:25

La Diada a Canovelles va commemorar el centenari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo, un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània

L’onze de setembre va tornar a reunir a la plaça de l’Ajuntament entitats, associacions, institucions, així com a ciutadans i ciutadanes del poble per celebrar la tradicional i esperada Diada Nacional de Catalunya.

El tradicional Camí de Paraules poètic es va substituir aquest any per una lectura de textos a càrrec de diversos joves de Canovelles amb l'acompanyament musical d'Adrià Aguilera i la Coral Rosa de Bardissa. Una lectura marcada i dedicada especialment a l'Any Pedrolo, en commemoració als 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo, un dels escriptors de la literatura catalana contemporània més importants i que més gèneres literaris va conrear.

Després d'una emotiva lectura de textos de Pedrolo, algúns dels extrets de la seva coneguda obra "Mecanoscric del segon origen", l'alcalde Emilio Cordero va donar la benvinguda als assistents i va pronunciar el tradicional discurs institucional de la Diada. 

"Catalunya sempre ha estat un país d’acollida i això ens ha portat a ser un territori ric i divers, on els nostres pobles  i ciutats han esdevingut entorns més plurals a nivell ètnic, social i religiós", així començava un discurs que posava en valor la cohesió social com un "factor clau per mantenir i construir una societat més inclusiva, segura, saludable, lliure i democràtica a fi d'evitar la fragmentació ciutadana, que genera discriminació i desigualtats". Emilio Cordero va assegurar que "per aconseguir una societat ben cohesionada cal que reconeguem la nostra heterogeneïtat i Canovelles és un reflex d'aquesta societat heterogènia". "No em cansaré mai de mostrar el meu orgull i  agraïment a totes les entitats per la feina que feu. Canovelles és i serà el poble que tots volem, entre altres raons, gràcies a la vostra inestimable feina", va assegurar l'alcalde.

Cordero també va parlar del moment tant difícil en el qual es troba immers el país: "És un urgent un diàleg sincer i una voluntat de consens per aconseguir una Catalunya de tots i per a tothom", va dir, afegint que "volem continuar essent la Catalunya acollidora i inclusiva de sempre, que preserva la diversitat i la bona convivència". 

Seguidament va tenir lloc la tradicional ofrena floral de les 25 entitats participants. Entitats educatives, culturals, esportives, associacions de veïns i entitats polítiques que, com cada any, van dipositar un ram de flors sota l’alzina centenària del poble. Després de fer l’ofrena, les activitats es van traslladar a la plaça de l’Ajuntament, on va tenir lloc la tradicional demostració de cultura popular catalana de la mà de la Colla Bastonera de la Comissió Sant Antoni Abat, la colla Gegantera i la colla de Diables de Canovelles.

Les primeres a sortir a la plaça van ser les Bastoneres, que van oferir diversos balls davant d’un animat públic, així com també van presentar una de les novetats de la Diada: una peça musicals en la qual van convidar a tothom a ballar amb els bastons. Molta gent del públic va animar-se i va ballar una senzilla peça, guiats pels membres de la colla. Sens dubte, un dels moments més participatius i divertits de la celebració. 

Seguidament, la Colla de de Gegants va fer ballar després la família de gegants al complet i els Diables van acabar la festa amb una exhibició de foc, que va posar punt i finals als actes de la Diada a Canovelles marcada, com sempre, per l'harmonia i la bona convivència. 

 

Darrera actualització: 13.09.2018 | 11:53