Més de 20 entitats protagonitzen la Diada

Dimarts, 12 de setembre de 2017 a les 12:00

La celebració de l’11 de setembre va oferir una representació teatral i la tradicional demostració de cultura popular catalana.

L’onze de setembre va tornar a aplegar a la plaça de l’Ajuntament a entitats, associacions, i institucions, així com a ciutadans i ciutadanes del poble per celebrar la Diada Nacional de Catalunya.

El tradicional Camí de Paraules poètic es va substituir aquest any per una representació teatral a càrrec del col·lectiu Avuitocateatre?, sota la direcció de Marc Bachiller, amb cançons del grup Pupil·les i a partir dels textos adaptats per l’Oficina de Català de Canovelles. Els textos, interpretats per cinc joves, narraven la valentia i heroïcitat de les dones durant la revolta de Montjuïc i també al setge de 1714. La representació va acabar amb la lectura d’un rap del grup Pupil·les que mostrava que, malgrat que han passat els anys, encara queda molt camí per fer en matèria d’igualtat i per aconseguir un país més just i més igualitari. La lectura poètica va comptar novament amb l’acompanyament musical del professor de piano del Centre Cultural, Adrià Aguilera, i la introducció i epíleg de la directora de l’Oficina de Català de Canovelles, Cristina Puig.

L’alcalde,  Emilio Cordero,  va iniciar el seu discurs condemnant l'atemptat comès a les Rambles de Barcelona “la pau i el respecte a la vida de les persones no es garantiran únicament amb polítiques de seguretat. La cultura de pau i la solidaritat entre les persones i els pobles, així com l educació en valors representa un element clau per la construcció de comunitats més pacífiques, més inclusives i més capacitades per a la resolució pacífica dels conflictes. L’educació en valors i inclusiva és l’eina per acabar amb la violència i el terror i garantir la convivència dins de la nostra diversitat”. L’alcalde va continuar parlant de la situació actual de Catalunya:  “Catalunya, immersa des de fa un temps en un procés de definició del seu status polític, viu moments d’incertesa amb una profunda fractura al si de la seva societat. Una divisió promoguda per una falta de diàleg i un immobilisme de les posicions oposades. Amb dues parts amb un punt en comú, que és la seva voluntat d’imposar una determinada idea de Catalunya”.  Emilio va manifestar  la seva confiança en que encara hi ha marge pel diàleg: “som molts els que creiem que encara hi ha marge pel diàleg i el consens, primer, de totes les forces polítiques catalanes i, després, per la unitat necessària per tal d’aconseguir una Catalunya de tots i per a tothom. Un país que hem de saber construir entre tots sense exclusions de cap mena, exactament igual que hem fet a Canovelles al llarg de tots aquests anys”. Per acabar Cordero es va mostrar optimista: “Voldria deixar-vos palès la meva confiança en que Catalunya sortirà reforçada de tot plegat, en que amb l’ajut i l’esforç de tots nosaltres continuarà essent cada vegada més gran, més pròspera i més justa. No serà fàcil, però hem demostrat amb escreix al llarg de tota la nostra història que som un poble que sap superar les dificultats i mirar endavant amb il·lusió”

Seguidament va tenir lloc la tradicional ofrena floral de les 25 entitats participants. Entitats educatives, culturals, esportives, associacions de veïns i entitats polítiques que, com cada any, van dipositar un ram de flors sota l’alzina centenària del poble. Després de fer l’ofrena, les activitats es van traslladar a la plaça de l’Ajuntament, on va tenir lloc la tradicional demostració de cultura popular catalana de la mà de la Colla Bastonera i la Colla de Gitanes de la Comissió Sant Antoni Abat, la colla Gegantera i la colla de Diables de Canovelles.

Les primeres a sortir a la plaça van ser les Bastoneres, que van oferir diversos balls davant d’un animat públic. Seguidament, la Colla de Gitanes va protagonitzar un dels moments més bonics de la diada, el ball de cintes. Un ball que té a veure amb els rituals de l’arbre de maig i que originàriament servia per implorar a les divinitats una bona anyada i que l’arbre, que simbolitza el pal, donés bons fruits. Els 16 balladors van teixir la senyera, tot seguint el compàs de 9 fragments de conegudes sardanes: saltiró de la Cardina, Angelina, Llevantina, Maria de les Trenes, Sota el mas Ventós, Va de Trompeta, Girona Aimada, L’Empordà i Bones Festes. Per tancar el ball, la colla va convidar a tothom a participar en una gran ballada de sardanes popular. La colla gegantera va fer ballar després la família de gegants al complet i els Diables van acabar la festa amb una exhibició de foc, que va posar punt i finals als actes de la Diada a Canovelles.

Darrera actualització: 13.09.2017 | 09:43