L’Ajuntament aprova un pressupost de 18.153.384,56 € per al 2018

Divendres, 29 de desembre de 2017 a les 16:00

L’Ajuntament ha presentat uns pressupostos de continuïtat que prioritzen el manteniment i la creació de nous serveis públics municipals com a garantia de la igualtat d’oportunitats a Canovelles

El ple de Canovelles va aprovar, el passat 28 de desembre, un pressupost per al 2018 de 18.153.384,56 €. La regidora d’Hisenda, Noelia Lavado, va explicar que “estem davant d’un pressupost de futur”, un pressupost “realista i realitzable”.

Lavado va remarcar que els ingressos que depenen de l’Ajuntament, són “solidaris amb les persones i amb l’entorn” i les despeses contemplades estan adaptades als recursos econòmics i materials disponibles. El pressupost presentat està acompanyat, segons va explicar Lavado, d’una política de “rendibilització dels recursos disponibles molt important” i continua garantint un Ajuntament “econòmicament sanejat i financerament equilibrat”, que compleix amb tots els requisits que marquen les Lleis d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

Els pressupostos del 2018 tindran com a principals objectius el manteniment i la creació de nous serveis públics municipals; la millora de l’espai públic; la planificació i ordenació urbanística; el desenvolupament de polítiques que impulsin l’economia i la creació de llocs de treball; l’impuls de projectes educatius, culturals i de gènere per al creixement personal i comunitari; la cohesió social i el sentit de pertinença; la participació ciutadania i el sector privat i una administració oberta i transparent.

Així mateix, la regidora va recordar que el pressupost per al 2018 continua condicionat per les lleis d’àmbit estatal restrictives i limitadores de la gestió local. “Les dretes, especialment el govern del PP, han fet el possible per deixar als Ajuntament reduïts a meres oficines gestores”, ha assegurat la regidora, afegint que tant l’Estat com la Generalitat han aplicat severes polítiques de retallades que han fet que molts serveis estiguin en l’actualitat finançats essencialment pels ajuntaments. Cal recordar, en aquest sentit, que la Generalitat té amb l’Ajuntament compromisos pendents de pagament per un import de 374.515,50 € (sense comptar les despeses de les escoles bressol, que també són competència seva i que no paga des del curs 2012-2013).

Inversions per al 2018

L’Ajuntament invertirà 3.036.142,08 € en inversions al municipi. D’entre totes les actuacions, cal destacar la futura construcció del pont sota la via del tren que comunicarà el carrer França amb el carrer Verge del Pilar, millorant la cohesió territorial, amb un pressupost de 650.000 €. Destaquen també la remodelació del Pavelló Tagamanent amb l’objectiu de donar un millor servei als clubs esportius, amb un pressupost de 380.000 €; la construcció d’un nou equipament esportiu i d’usos polivalents al passeig Mercè Rodoreda (antigues piscines), amb un pressupost total d’1.236.542 €; l’asfaltat dels carrers del nucli urbà i diverses millores d’accessibilitat i voreres, amb un pressupost de 500.000 €; la construcció d’un edifici polivalent a Can Duran per donar resposta a les necessitats de les diferents entitats esportives i culturals que realitzen activitats a les pistes, amb un pressupost de 225.000 €; diverses intervencions de patrimoni cultural, en relació a les troballes neolítiques, amb un pressupost de 45.000€; l’inici  dels pressupostos participatius oberts a la ciutadania, que costarà 40.000€ i la millora de les rotondes de la ronda sud, que tindran un pressupost de 118.000 €.

L’alcalde, Emilio Cordero, va tancar la presentació recordant que “estem vivint temps econòmicament i socialment difícils”. Conscients d’això, els pressupostos no només mantenen els serveis municipals actuals, sinó que s’incrementen gràcies a diversos convenis amb el Consell Comarcal que permetran disposar de més personal a l’àrea de Serveis a les Persones, així com impulsar una política d’intervenció en l’habitatge social. Cordero també va destacar que els pressupostos contemplen, entre d’altres, ajudes per aquells alumnes que volen estudiar i no poden i serveis d’assessorament per atendre la problemàtica de gènere, temes d’immigració i joves amb dificultats escolars. L’Ajuntament, a més, té pendent una reestructuració de la plantilla per eliminar càrrecs eventuals o de confiança política i apostar pel personal professional.

Els pressupostos s’aproven amb el suport del PP i Ciutadans

Els pressupostos van ser aprovats amb els vots a favor del PSC, PP i Ciutadans, el vot en contra d’ERC i les abstencions de CiU i Canovelles Canvia. PP i Ciutadans van manifestar, durant la seva intervenció, que donaven suport a la proposta del PSC perquè, a més de compartir el pla d’inversions previst, els pressupostos recollien moltes de les propostes que aquests havien formulat durant la legislatura. El portaveu d’ERC, per la seva part, va justificar el vot en contra per no estar d’acord amb el procés administratiu portat a terme per a l’aprovació dels pressupostos i pel pla d’inversions proposat, que va qualificar d’”electoralista i desproporcionat”. Així mateix, el grup d’ERC considera insuficients els 40.000 € destinats al procés de pressupostos participatius ja que “no és el que necessita i espera el poble de Canovelles per a la seva participació en la gestió municipal”. El grup de Canovelles Canvia va votar abstenció perquè, tot i reconèixer que hi havia partides que sí donaven resposta a les necessitats reals dels ciutadans –els convenis amb el Consell Comarcal, l’inici dels pressupostos participatius, el pla d’inversions... –, no es donava cap pas per municipalitzar els serveis públics que encara no ho són.

Darrera actualització: 29.12.2017 | 16:29