Vigileu amb les paneroles!

Dimarts, 26 de juliol de 2016 a les 00:00
A l'estiu surten aquests bitxos tan molestos. Us deixem uns consells per tal d'evitar la seva proliferació.

Les paneroles es troben més fàcilment amb la calor i són dhàbits nocturns.

Algunes ooteques poden contenir més de 30 ous, don sortiran les paneroles.

És molt important seguir les mesures per prevenir-les i cal actuar des dels primers indicis, ja que són molt resistents i poden sobreviure a condicions adverses.

Panerola Alemanya: És la més comuna als habitatges. La trobem a llocs calents i humits (cuines i lavabos) amagades entre rajoles i escletxes de 5mm. Mesuren entre 13-16 mm, són de color ros i tenen dues línies fosques al cap. Tenen ales malgrat no poden volar, però si enfilar-se amb facilitat.

Panerola Oriental: La trobem en llocs ombrívols i humits (desguassos). Mesuren entre 20-35 mm, són de color marró gairebé negre. Tenen ales però no poden volar, no poden enfilar-se, així que les trobarem a les parts baixes dels edificis.

Panerola Americana: La trobem en llocs ombrívols i humits (clavegueram) solen anar a espais comercials dalimentació. Mesuren entre 35 i 50mm. Són de color marró, tenen ales i poden volar.

COM ENS PODEN AFECTAR?

Com que salimenten a llocs amb brutícia són portadores de bacteris, virus i fongs. Poden contaminar els aliments, causar malalties i ocasionar al·lèrgies.

 

EN TENEN ELS VEÏNS?

Les paneroles es mouen fàcilment dun domicili a un altre, si vosaltres en teniu, és probable que pugui afectar als domicilis propers. Informeu als vostres veïns i col·laboreu plegats per eradicar-les.

 No acumuleu trastos ni deixalles als balcons, espais comuns i patis interiors, aquests han destar nets.

Fixeu-vos don venen per barrar-los el pas. Protegiu les juntes i baixos de les portes i finestres comprovant que tanquin bé.

Si persisteix el problema parleu amb la comunitat de veïns per veure si el problema és generalitzat.

 QUÈ HEM DE FER?

Netegeu a fons la cuina, especialment darrere la nevera, el microones, i altres electrodomèstics. No oblideu lextractor de fums i els fogons.

Passeu bé laspiradora, sobretot pels motors dels electrodomèstics, daquesta manera us endureu els ous.

A lhabitatge utilitzeu productes autoritzats per a ús domèstic (trampes i gels), no utilitzeu productes dús professional.  Aneu amb compte i no els deixeu mai a labast dels nens. Seguiu sempre atentament les instruccions de letiqueta.

En cas de necessitar una empresa especialitzada assegureu-vos que està inscrita al Registre Oficial dEstabliments i Serveis Plaguicides (ROESP)

COM EVITAR-LES?

No acumuleu trastos, roba ni deixalles a casa vostra. No recolliu mobles ni neveres de les escombraries perquè poden contenir ous.

No deixeu plats bruts o amb restes de menjar, especialment durant la nit. Manteniu la casa neta, sobretot la cuina.

Elimineu correctament el greix amb desengreixadors i lleixius.

Baixeu periòdicament les escombraries (especialment les orgàniques) i mantingueu-les sempre tapades.

No deixeu menjar per als gossos o gats durant la nit

Tanqueu bé tots els aliments, guardeu el menjar sobrant en pots hermètics i/o a dins la nevera.

Segelleu forats i esquerdes de les parets i rajoles,  són els refugis de les paneroles.

Poseu teles mosquiteres a les finestres i forats de ventilació.

Instal·leu sifons als desguassos i reviseu i netegeu periòdicament els falsos sostres, rebosts i espais que no utilitzeu.

 

Darrera actualització: 22.02.2017 | 12:55