Sinicien les obres de restauració de la portalada de lesglésia de Sant Fèlix

Dilluns, 20 de juny de 2016 a les 00:00
Les obres consistiran en la neteja i consolidació dels elements de pedra de la façana i neteja dels murs, estaran acabades a finals de mes.

El treball inclou el registre fotogràfic dels elements a intervenir; el mapatge gràfic; la realització danalítiques; la eliminació de junts no originals i altres elements aliens, especialment les reconstruccions de les parts baixes de la portalada; el tractament biocida; la neteja de la superfície lítica; la consolidació delements de pedra disgregada; el segellat desquerdes, fissures i junts de pedra; ladhesió de fragments trencats; la reconstrucció volumètrica de les zones substituïdes antics morters-; la reconstrucció de les cornises del marca-plans amb morters hidràulics i aplicació de perns de carbono i la formació duna sobre cornisa de zinc en el coronament de ledifici i en la cornisamarca-pla.

 

L'església parroquial de Sant Fèlix de Canovelles és un edifici del primer art romànic, probablement edificat en la segona meitat del segle XI. D'una sola nau, molt llarga (que fa suposar que fou allargada amb posterioritat) i amb arcuacions llombardes (hi ha encastada una lapida romana amb una inscripció dedicada a L. Porcius Partenius). A banda i banda del presbiteri s'obrien senglers absidioles semicirculars que sobresortien exteriorment de la fabrica de l'edifici; la de tramuntana desaparegué vers el 1500, quan al seu lloc fou construït un pas de comunicació amb la casa veïna de Magarola, i la de migdia, de la qual es conservava la fonamentació, i que ha estat reconstruïda.

 

L'aparell de petits carreus és característic del segle XI. A la façana de migdia hi ha dues finestres romàniques i una porta de mig punt adovellada que podríem datar del segle següent. A la de ponent, al segle XIII, se sobreposa una bella portalada romànica, amb arquivoltes, decoració esculpida de temes geomètrics (ziga-zagues i escaquejats) i sengles columnes acanalades per banda, coronades per capitells composts amb decoració vegetal (acants) i zoomòrfica (diversos ocells), i un dels quals amb unes carotes al vèrtexs. La coberta de l'església, de canó lleugerament apuntat, data probablement dels segles XII o XIII. S'hi conserven dos quadres dedicats a sant Roc i a sant Andreu, de la fi dels segle XVI.

 

LAjuntament de Canovelles, mitjançant acord de Ple de data 26.1.2012, va aprovar inicialment lexpedient de declaració de bé cultural dinterès local de lesglésia de Sant Fèlix de Canovelles, el qual ha esdevingut definitiu, un cop va transcórrer el termini dinformació pública al no haver-se presentat al·legacions.

 

Darrera actualització: 22.02.2017 | 12:55